Over Dyson
James Dyson

“Net als iedereen raken wij gefrustreerd door producten die niet goed werken. Als ontwerpers doen we daar vervolgens iets aan. Bij ons draait het allemaal om inventiviteit en verbetering.”

Ontwerp voor een nieuw idee

Een nieuw idee

In 1978 raakte James Dyson gefrustreerd door de afnemende prestatie van zijn stofzuiger. Hij haalde de machine uit elkaar en ontdekte dat de zak verstopt raakte met stof, waardoor de zuigkracht verminderde. Hij had kort daarvoor een industriële cycloontoren voor zijn bedrijf gebouwd waarin lucht en verfdeeltjes werden gescheiden op basis van centrifugaalkrachten. Zou datzelfde principe ook in een stofzuiger kunnen werken? Hij ging aan de slag. 5 jaar en 5127 prototypes later had hij 's werelds eerste zakloze stofzuiger uitgevonden.

G-kracht

G-Force

De stofzuiger van James Dyson werd voor het eerst verkocht in Japan, de thuisbasis van high-tech. De 'G-Force', zoals deze stofzuiger werd genoemd, bracht de Japanners in vervoering en werd al snel een statussymbool, dat voor 2000 dollar over de toonbank ging. In 1991 won de G-Force de International Design Fair Prize in Japan.

DC01 stofzuiger

DC01

Met de royalty's uit de verkoop van de G-Force kon James Dyson zijn eigen bedrijf opzetten, Dyson Ltd. In 1993 opende hij zijn eigen onderzoekscentrum annex fabriek in de Engelse Cotswolds en begon hij aan de ontwikkeling van een nieuwe stofzuiger, die nóg kleinere stofdeeltjes kon verwijderen. Die nieuwe machine heette DC01, wat staat voor ‘Dual Cyclone’, en was de eerste stofzuiger die 100% van de tijd 100% van zijn zuigkracht behield.

Wereldkaart Dyson actueel

Dyson nu

Er zijn inmiddels Dyson stofzuigers te vinden in meer dan 65 landen wereldwijd. Van één man en zijn ene idee is Dyson uitgegroeid tot een internationaal technologiebedrijf met meer dan 1000 ingenieurs. Dyson staat echter niet stil. De kern van de onderneming wordt gevormd door een almaar groeiend team van ingenieurs en wetenschappers. Meer ideeën. Meer inventiviteit.

Ingenieurs van Dyson

Dyson ingenieurs

Ingenieurs van Dyson in Groot-Brittannië, Singapore en Maleisië werken constant aan de ontwikkeling van nieuwe Dyson machines of aan verbetering van bestaande machines. Deze specialisten zijn afkomstig uit zeer uiteenlopende vakgebieden: van vloeistofdynamica, robotica, geluidsleer, elektronica tot microbiologie - om er maar enkele te noemen. Iedere Dyson ingenieur is een expert op zijn of haar vakgebied. Samen zorgen ze ervoor dat de machines van Dyson beter presteren dan andere en bovendien lang meegaan.

Close-up van machine

Dyson wereldwijd

Van Malmesbury tot Maleisië en van Chicago tot Singapore - Dyson heeft teams in alle delen van de wereld. Elk van die teams is van groot belang voor het succes van de onderneming. De meest recente investering van Dyson is een specifiek voor de productie van motoren gebouwde fabriek in Singapore. Daar worden alle digitale motoren van Dyson gebouwd met grote precisie – een cruciale technologie die centraal staat in de nieuwste machines van Dyson.

Dyson kantoor in Malmesbury

Onderzoek, Ontwerp & Ontwikkeling

Alle initiële onderzoeks-, ontwerp- en ontwikkelingsactiviteiten voor de technologieën van Dyson worden verricht op het hoofdkantoor van Dyson in Malmesbury (Engeland). Dit is de plek waar James Dyson en zijn team van ingenieurs zich dag in dag uit inspannen om producten beter te laten werken.

Prototype van een Dyson sledestofzuiger

Verfijnen. Verbeteren.
Verfijnen. Verbeteren.

De ingenieurs en wetenschappers werken voortdurend aan verdere verfijning van hun ideeën en uitvindingen. Het ontwikkelen van een prototype verloopt tegenwoordig volgens een sneller en hoogwaardiger proces, maar er wordt niets overgeslagen. Sterker nog, in hun streven naar perfectie steken de ingenieurs zo mogelijk nog meer energie dan vroeger in de prototypes.

Materialen van Dyson

Materiaalkunde

De machines van Dyson zijn onverwoestbaar. Ze zijn niet alleen sterk, maar ook licht. Dankzij hun kennis van meetkunde en de nieuwste materialen kunnen de ingenieurs van Dyson meer doen met minder. Minder materiaal, minder gewicht, minder afval.

James Dyson Foundation

Techniek van de toekomst – de James Dyson Foundation

Ingenieurs zijn de grote probleemoplossers van de wereld. En er zijn er niet genoeg. Juist daarom zet James Dyson zich met hart en ziel in om jongeren te bewegen tot een keuze voor wetenschap, technologie en techniek. De James Dyson Foundation is een charitatieve organisatie die studenten en docenten ondersteunt met beurzen, onderwijsprogramma's en lesmateriaal.

James Dyson Award - Arm van titanium

De James Dyson Award

De James Dyson Award is een internationale design-onderscheiding, waarmee wordt beoogd de volgende generatie ontwerpers te inspireren door ze samen met hun werk wereldwijd onder de aandacht te brengen. De James Dyson Award wordt beheerd door de James Dyson Foundation, in het kader van haar missie om jongeren enthousiast te maken over industrieel ontwerp, zich ten volle te ontwikkelen en te kiezen voor een carrière als ingenieur.