Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Household dust and allergens in kitchen and lounge

Huisstof verwijderen

Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengen we tot 90% van onze tijd binnenshuis door. Het is dan ook belangrijk voor ons welzijn om huisstof tegen te gaan door regelmatig schoon te maken, het huis te onderhouden en af en toe iets aan het huis te doen.

Wat is huisstof?

Stof bestaat uit verschillende microscopisch kleine deeltjes, en stof binnenshuis kan een verzameling zijn van bacteriën, pollen, rook, vuil, huidschilfers van huisdieren, haar, huidcellen en verontreiniging. Volgens de Dyson Global Dust Study kan huisstof opwaaien door op een bank te gaan zitten of de airconditioning aan te zetten. Dit betekent dat het in de lucht zweeft voordat het op oppervlakken, in hoeken en onder meubels neerdaalt.

Uit de studie, waaraan 10.754 mensen uit 10 landen wereldwijd deelnamen, bleek dat 1 op de 4 mensen “uitermate bezorgd” is over stof binnenshuis. Ook bleek dat 1 op de 5 mensen niet wist dat stof virussen kan bevatten.

Stof is niet alleen onprettig om te zien, maar kan ook allergenen bevatten, met allergieën tot gevolg. Het is daarom voor ons welzijn belangrijk om huisstof tegen te gaan. Veel voorkomende symptomen van stofallergie zijn:

 • niezen
 • jeukende, waterige, rode ogen
 • verstopte neus of loopneus
 • piepen of hoesten


Uit de studie bleek dat 77% van de mensen van mening is dat hoe minder stof er in hun huis is, hoe gezonder het in huis is.

Waar hoopt stof zich op?

Stof kan zich in huis op allerlei plaatsen ophopen, zoals in hoeken van wanden en vloeren, op plinten, op fotolijsten en lichtarmaturen, achter kledingkasten en op raamkozijnen en planken.

Stof verwijderen

Om huisstof tegen te gaan is het vooral belangrijk om geregeld schoon te maken, de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren en stof af te nemen, ook op plaatsen die je makkelijk over het hoofd ziet.

Textiel en meubelbekleding wassen

Stof, stofmijten en andere deeltjes hechten zich aan textiel en bekleding. Als je huisstof wilt tegengaan, helpt het om beddengoed, lakens, gordijnen en ander textiel regelmatig te wassen, en om de stofzuiger met opzetstukken te gebruiken voor het reinigen van matrassen, bankstellen en andere meubels met bekleding.

Regelmatig stofzuigen

Door geregeld te stofzuigen zorg je ervoor dat stof, vuil en huisdierharen regelmatig worden verwijderd. Harde vloeren, tapijten en vloerkleden worden meestal wel gestofzuigd, maar meubelbekleding, matrassen, plafonds en wanden worden vaak vergeten.

Beweeg de zuigmond langzaam om de afstofborstel meer tijd te geven om stof te verwijderen en op te nemen. Een stofzuiger met verlichtingstechnologie helpt stof op harde vloeren zichtbaar maken door het te verlichten.

Er zijn opzetstukken waarmee je meubelbekleding kunt reinigen en hoge plekken kunt bereiken, en er zijn opzetstukken met zachte borstels waarmee je zonweringen kunt afstoffen zonder deze te beschadigen.

Als je vloerkleden vóór het stofzuigen buiten uitklopt, raak je nog meer stof en vuil kwijt.

Oppervlakken afnemen

Stoffige oppervlakken worden vaak met een vochtige doek gereinigd, maar de effectiefste methode om huisstof, inclusief stofmijten en de uitwerpselen ervan, te verwijderen is door eerst te stofzuigen.

Stofzuig harde vloeren en gebruik vervolgens hulpstukken voor oppervlakken en textiel. Dweil daarna de vloeren en neem de oppervlakken af met een vochtige microvezeldoek. Wat er aan stof is overgebleven, wordt daardoor aangetrokken en vastgehouden.

Vacuum attachment used to remove household dust on shelf

Binnenlucht reinigen

Luchtreinigers helpen huisstof tegengaan door de lucht binnenshuis te reinigen. Deze machines zijn voorzien van technologie waarmee stof wordt opgevangen voordat het op je meubels en vloeren neerdaalt. Dyson luchtreinigers vangen 99,95% van het stof en ultrafijne deeltjes op. Sommige van onze machines zijn ook te koppelen aan een smartphone-app die je op de hoogte houdt van de luchtkwaliteit binnenshuis.

Als je luchtreiniger vaker draait dan gebruikelijk, of als je merkt dat je meubels na reinigingsbeurten snel stoffig worden, dan kan het zijn dat het filter verstopt is. Het is aan te raden om het regelmatig te verwisselen.

Huisdieren verzorgen

Haar van huisdieren komt terecht tussen stof en andere deeltjes, en huidschilfers van huisdieren kunnen allergieën veroorzaken.

Door je huisdieren regelmatig te verzorgen en te wassen help je huidschilfers (dode huidcellen) te verwijderen en zorg je ervoor dat er minder haar op je vloeren terechtkomt.

Heb je katten? Dan kun je stof ook tegengaan door de kattenbak af te dekken.

Luchtvochtigheid verminderen

Volgens de American Lung Association nemen stofmijten vocht uit de lucht op, dus hoe droger het bij jou thuis is, hoe groter de kans dat je stofmijten hebt.

De relatieve luchtvochtigheid in huis moet tussen 40 en 60% worden gehouden.¹ Dit zorgt tevens voor minder statische elektriciteit. Hoe meer statische elektriciteit, hoe meer kans stof krijgt om zich aan oppervlakken te hechten, waardoor schoonmaken lastiger wordt. Met een ontvochtiger kun je de luchtvochtigheid in huis laag houden.

Deurmatten gebruiken

Met deurmatten krijg je minder stof van buiten en allergenen in huis.

Met een mat binnen bij de voordeur heb je een tweede kans om je schoenen te vegen en nog meer deeltjes van buiten te verwijderen.

Je kunt ook de regel instellen dat er in huis geen schoenen worden gedragen, om te voorkomen dat deeltjes van buiten zich in je huis verspreiden.

Harde vloeren aanleggen

Stof en stofmijten kunnen allergieën veroorzaken. Als je merkt dat je allergieën constant opflakkeren en je hebt overal in huis tapijt liggen, overweeg dan om in plaats van tapijt harde vloeren te nemen.

Huisstof, stofmijten en andere allergenen kunnen vast komen te zitten tussen tapijtvezels, ook al stofzuig je. Harde vloeren maken het makkelijker om ernstige allergiesymptomen te verlichten.

Dyson air treatment range

Ontdek Dyson luchtbehandeling

Gratis bezorging

30 dagen bedenktijd

Gerelateerde artikelen

 • News
  -

  Sinds het begin van de Covid-19-pandemie is thuiswerken - ten minste een deel van de tijd - voor mensen over de hele wereld het nieuwe normaal geworden. Het is belangrijk om een eigen plek te hebben om creatief te zijn, verbinding met collega’s te maken en productiever te werken, maar met het schoonhouden van je geïmproviseerde kantoor heb je er een extra taak bij.

  Lees verder

 • Feature
  Hoe test Dyson luchtkwaliteit?

  Luchtreinigers zijn er in vele soorten en maten, van luchtreinigers voor de hele kamer tot draagbare luchtreinigers. Zelfs binnen deze categorieën is er aanzienlijke variatie - in prijs, prestaties en uiterlijk. Dus hoe kies je de beste luchtreiniger voor jouw huis?  

  Lees verder

   

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson

Sources

¹ Arundel AV, Sterling EM, Biggin JH et al. (1986). Indirect health effects of relative humidity in indoor environments. Environmental Health Perspectives 65: 351-361

https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/dust/

https://www.marthastewart.com/8116134/how-dust-works

https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/dust-mites

https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/dust-allergies/

https://www.lung.org/clean-air/at-home/dust-briefing

https://www.familyhandyman.com/list/cleaning-tips-to-reduce-household-dust/

https://www.tasteofhome.com/collection/ways-to-get-rid-of-dust/

https://airpurifiers.com/air-purifiers-reduce-dust-in-your-home/

https://www.bobvila.com/slideshow/20-remarkably-easy-ways-to-create-a-dust-free-home-47177

https://www.hgtv.com/lifestyle/clean-and-organize/keep-dust-down

https://housecleaningcentral.com/cleaning-tips/tip/top-10-benefits-of-keeping-your-house-clean/

https://hcprofessionalcleaning.com.au/blog/benefits-dust-free-home/

https://www.bobvila.com/articles/how-often-to-change-a-furnace-filter/