Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Blue Box 2020 winner

James Dyson Award 2023 opent voor inzendingen

 

De James Dyson Award, een jaarlijkse ontwerpwedstrijd met een focus op duurzaamheid die wordt georganiseerd door Dysons liefdadigheidsinstelling, is nu geopend voor inzendingen van jonge uitvinders die ideeën hebben om onze planeet te verbeteren.


01 March 2023

 • Oproep aan alle beginnende ingenieurs

   

  Sinds 2005 daagt deze ontwerpwedstrijd ondernemende studenten en pas afgestudeerden in de ingenieurswetenschappen uit om een wereldwijd probleem aan te pakken, van milieukwesties tot het verbeteren van de gezondheidszorg. Eerdere winnaars hebben oplossingen ontwikkeld om de recycling van plastic (Plastic Scanner) en de biologische afbreekbaarheid van materialen (MarinaTex, AuREUS) te bevorderen, en om de medische diagnostiek thuis te verbeteren (Blue Box, HOPES).

   

  Tot op heden heeft de competitie 390 uitvindingen bekroond met prijzengeld, en meer dan 70% van de eerdere wereldwijde winnaars commercialiseert hun winnende uitvindingen. We hebben meer baanbrekende ideeën nodig om wereldwijde milieu- en medische problemen aan te pakken, en James Dyson denkt dat jonge mensen de antwoorden en drive hebben om een verschil te maken.

   

  James Dyson kiest de wereldwijde winnaars van de wedstrijd; ze ontvangen essentiële financiering en spraakmakende erkenning - de belangrijkste eerste stappen om hun ideeën in de praktijk te brengen.

   

 

 

 • “We zijn op zoek naar jonge ingenieurs die problemen duurzaam op willen lossen, vaak met gebruik van minder energie en minder materialen, en die met hun ideeën de wereld willen verbeteren. Jonge mensen hebben de ideeën die dingen ten goede kunnen veranderen, en die moeten worden aangemoedigd. De James Dyson Award geeft hen het platform om hun uitvindingen na te jagen, en ik kijk ernaar uit om de inzendingen van dit jaar te beoordelen. Succes!"

   

  - James Dyson, Oprichter

 • James Dyson

 

 

 • Wat kunnen winnaars verwachten?

   
  1. Prijzengeld. Internationale winnaars ontvangen €34.000 en nationale winnaars ontvangen € 5.700 om te gebruiken voor de volgende fase van de ontwikkeling van hun uitvinding.
  2. Media-aandacht. Eerdere winnaars noemden het bewustzijn dat de award met zich meebracht een van de meest waardevolle bijdragen om hun ideeën van de grond te krijgen.
  3. Ondersteuning van eerdere winnaars. Vorig jaar lanceerde de award een winnaarsnetwerk voor degenen die hun uitvindingen commercialiseren. Er worden evenementen en netwerkmogelijkheden georganiseerd voor eerdere winnaars om contact te leggen, ervaringen te delen en mentorschap tussen winnaars te overwegen.

   

  Elk deelnemend land en regio zal een nationale winnaar en twee nationale runners-up kiezen. De nationale winnaars worden gekozen door een externe jury in samenwerking met Dyson. Vorig jaar lanceerde de award voor de eerste keer in Thailand en Turkije en dit jaar lanceert de competitie in Portugal.

   

  Degenen die een nationale onderscheiding winnen, gaan door naar de internationale shortlist en prijsuitreikingen, waar James Dyson zijn wereldwijde winnaars selecteert.

 • Plastic Scanner 2021 winner
 • HOPES 2021 winner

 

 

 

 

 • Succesverhalen

   

  Het winnen van de James Dyson Award kan bewustwording creëren die helpt om probleemoplossende ideeën te commercialiseren. Bijvoorbeeld, Jerrycanfilter, de Nederlandse nationale winnaar uit 2019, ontwikkelt een onderhoudsvrij waterfilter dat op jerrycans past. Afgelopen jaar is het ontwerp onderdeel van een productpilot bij een grote internationale hulporganisatie geweest, waar de innovatie gedurende 6 maanden werd getest in een vluchtelingenkamp in Irak.

 • Jerrycan filter
 • SafetyNet 2012 winner
 •  

  De beste uitvindingen zijn vaak de eenvoudigste en bieden duidelijke en intelligente oplossingen voor echte problemen in de wereld. Een succesvolle winnaar uit het verleden was Plastic Scanner, uitgevonden door de Nederlandse student Jerry de Vos die de internationale duurzaamheidswinnaar was in 2021. De draagbare Plastic Scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.  

 •  

  In 2017 bracht de Amerikaanse nationale runner up, SoaPen, een kleurrijke zeeppen die veilig handenwassen aanmoedigt, hun uitvinding op de markt en werden ze opgenomen in de prestigieuze Forbes 30 Under 30-lijst. SoaPen heeft meer dan 60.000 SoaPen’s in heel Amerika verzonden en breidt hun productportfolio uit met nieuwe SoaPen-kleuren en een pen voor het wassen van het lichaam.

 • SoaPen 2016 runner-up
 • Hoe aan te melden

   

  Kandidaten melden zich aan via een online formulier via de James Dyson Award website. De deadline om aan te melden: middernacht op 19 juli 2022.

   

  Deelnemers moeten uitleggen wat hun uitvinding is, hoe deze werkt en hun ontwikkelingsproces. De beste inzendingen lossen een echt probleem op, worden duidelijk uitgelegd, laten een iteratieve ontwikkeling zien, leveren bewijs van prototyping en hebben ondersteunende beelden en een video.

   

  Verdere veel gestelde vragen zijn te vinden op de James Dyson Award-website.

   

   

 

 

 • MarinaTex 2019 winner
 • Polyformer 2022 winner

 

 

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson