Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Dyson vaccum on the stairs

De 10 plekken in huis die het vaakst worden vergeten tijdens een grote schoonmaak

Wist je dat 44 % van de mensen in het Verenigd Koninkrijk hun matras niet schoonmaakt? En er zijn nog meer plekken die velen van ons vergeten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de plinten? Na de publicatie van het eerste wereldwijde stofonderzoek van Dyson onthullen we nu welke plekken in huis bij het schoonmaken het vaakst worden vergeten. En we geven de beste tips van Dennis Mathews, onderzoeker microbiologie bij Dyson, voor een grondige schoonmaak.      

  

Uit het eerste wereldwijde stofonderzoek van Dyson blijkt dat een op de drie mensen alleen schoonmaakt wanneer ze zichtbaar stof op de vloer opmerken. Maar fijne stofdeeltjes zijn onzichtbaar voor het blote oog en hopen zich op de meeste plekken in huis op – plekken waarvan het niet eens in ons opkomt ze schoon te maken. Stof lijkt misschien onschuldig, maar in werkelijkheid is het een complexe matrix van organisch materiaal, met onder meer dode huidcellen, haar, stofmijten, uitwerpselen van stofmijten, bacteriën, schimmel, kleine insecten en andere vezels en deeltjes. Veel van deze onderdelen kunnen allergieën veroorzaken en ons welzijn beïnvloeden. 

 • Dust mite in carpet
 •  

   

   

  “Velen van ons maken ons huis schoon om vies ogend stof en vuil te verwijderen, maar weinig mensen denken na over wat er in ons stof zit en welke negatieve gevolgen dat kan hebben voor onze gezondheid. Omdat het meeste huisstof microscopisch klein is, is het belangrijk om het onzichtbare stof te verwijderen uit de hoekjes van ons huis die we vaak over het hoofd zien, om zo ons huis gezonder te houden.”

   

  - Dennis Mathews, onderzoeker microbiologie bij Dyson.

 •  

   

   

  Plekken die bij het schoonmaken het vaakst worden vergeten

  Dennis Mathews onthult welke plekken de meeste mensen vergeten schoon te maken. 

   

  1.    Plafonds worden vergeten door 88% van de mensen wereldwijd

  Plafonds kunnen door hun textuur stof en spinnenwebben vasthouden, en stofzuigen is vaak de makkelijkste manier om ze schoon te maken. Zet de zachte borstel op je stofzuiger om grotere oppervlakken schoon te maken zonder verf of behang te beschadigen, en kies voor een kierenzuiger om in lastig bereikbare hoekjes te komen. Een lichte snoerloze stofzuiger is een goede keuze voor het schoonmaken van hoge plekken. 

  • vaccum cleaning the wall
  • vaccuming the ceiling

  2.    Muren worden vergeten door 87% van de mensen wereldwijd

  Verwijder stof van muren met een vochtige doek, schoonmaakdoekjes of een stofzuiger met geavanceerd filtratiesysteem. Op bepaalde soorten muren kan stof bijdragen aan schimmelvorming. Als je zowel het plafond als de muren stofzuigt, begin dan met het plafond en doe daarna pas de muren, zodat je het losgekomen stof dat naar beneden valt op de muren, het meubilair of de vloer, nog kunt meenemen. Als je van boven naar beneden werkt, neem je losgekomen, neergedwarreld stof altijd weer mee.

  3.    Matrassen worden vergeten door 72% van de mensen wereldwijd

  Matrassen kunnen een broedplaats zijn voor huisstofmijten, die houden van warme, donkere en vochtige plekjes, zoals ons bed. Stofmijten voeden zich met dode huidcellen, waarvan we per dag 2-3 gram verliezen, en ’s nachts nog meer, door de wrijving van het beddengoed. Er kunnen miljoenen stofmijten in één matras zitten, en elke mijt produceert zo’n twintig uitwerpselen per dag. Deze uitwerpselen bevatten een allergeen eiwit dat allergische reacties kan veroorzaken. Je matras stofzuigen, aan beide kanten, helpt om de hoeveelheid huidcellen en allergeen materiaal in je matras te verminderen, en je beddengoed wassen op 60 °C of 90 °C helpt om de hoeveelheid allergenen te verminderen.

  • vaccum cleaning a mattress

  4.    Plinten worden vergeten door 79% van de mensen wereldwijd

  Plinten schoonmaken kan een vervelend karweitje lijken dat gepaard gaat met een hoop knielen en schrobben, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zet de afstofborstel op je stofzuiger en ga daarmee grondig langs de plinten. Zo zuig je het stof snel en gemakkelijk uit lastig bereikbare hoekjes en gaatjes zonder dat je hoeft te bukken. Na het stofzuigen kun je eventueel ingesleten vuil of vlekken voorzichtig verwijderen met een vochtige doek en warm water. 

  5.    Huisdiermanden worden vergeten door 90% van de mensen wereldwijd

  Net als matrassen kunnen huisdiermanden stofmijten bevatten, die zich tegoed doen aan huidschilfers van huisdieren. Was alle afneembare bekleding indien mogelijk op 60 °C of 90 °C. Als dat niet kan, gebruik dan de gemotoriseerde miniborstel op een kruimeldief om ongewenste huisdierharen, huidcellen en allergenen los te maken en te verwijderen.

  • vaccuming a pet basket

  6.    Lampen en lampenkappen worden vergeten door 91% van de mensen wereldwijd

  Op lampenkappen en lichtarmaturen kan zich stof ophopen, dat vervolgens op hete lampjes kan gaan branden en VOS (vluchtige organische stoffen) en geurtjes kan gaan produceren. Of het kan zich door de kamer gaan verplaatsen door de warme lucht rondom de lampen. Een zachte borstel op je stofzuiger, met een up-top verloopstuk, helpt je om hoge lampenkappen te bereiken. Gebruik nooit een vochtige doek in de buurt van elektriciteitsbronnen.

  7.    Planken worden vergeten door 89% van de mensen wereldwijd

  Voor een grondige schoonmaak haal je eerst voorzichtig alle spullen van je planken. Stofzuig eerst de hoogste planken, zodat je geen stof mist dat loskomt en op een lagere plek weer neerdaalt. Gebruik de zachte borstel op je stofzuiger met een up-top verloopstuk om stof op hooggelegen plaatsen te verwijderen. Verwijder vlekken voorzichtig met een vochtige doek en laat de plank drogen voor je de spullen er weer op zet. Vergeet niet om, als dit mogelijk is, kasten van de muur te schuiven en onder meubels te stofzuigen – als je stof ziet, is de kans groot dat het daar al wemelt van de bacteriën, schimmels en kolonies stofmijten. 

  8.    Gordijnen en zonweringen worden vergeten door 84% van de mensen wereldwijd

  In gordijnen en zonweringen kan zich veel stof ophopen, en stofmijten houden van textiel. Stofzuig deze met een zachte borstel of was ze, als dat kan en lukt.

  9.    Trappen worden vergeten door 76% van de mensen wereldwijd

  Het is essentieel de juiste spullen te verzamelen om de trap schoon te maken. Een snoerloze stofzuiger is een goed begin, aangezien die lichter is en ook als kruimeldief te gebruiken is. Begin boven aan de trap en ga met een kierenzuiger langs de randen. Door eerst de randen te stofzuigen zorg je ervoor dat eventueel losgekomen vuil in een later stadium kan worden verwijderd. Zet vervolgens een gemotoriseerde miniborstel op de kruimelzuiger om de traptreden schoon te maken. Werk weer van boven naar beneden.

  10. Douches worden vergeten door 10% van de mensen in het VK

  Het eerste wat je moet doen als je je douche grondig wilt schoonmaken, is achterhalen wat voor soort tegels je hebt en een schoonmaakproduct kiezen dat daar geschikt voor is. Breng reinigingsspray aan op het oppervlak, laat dit inwerken en spoel vervolgens grondig af. Volg altijd de instructies op het etiket van het product dat je gebruikt. Vergeet niet de badkamer te ventileren door een raam open te zetten of de afzuiging aan te zetten, wanneer je de douche schoonmaakt of gebruikt. Een hogere vochtigheidsgraad kan er, ook al is het maar anderhalf uur op een dag, voor zorgen dat microscopische huisstofmijten kunnen overleven in het stof in je huis. 

   

   

   

  Top tips voor een grondige schoonmaakbeurt

 • Maak regelmatig schoon

  Stof ‘plakt’ elektrostatisch aan harde vloeren, en hoe langer het op de vloer ligt, hoe meer moeite het kost om het van het oppervlak te ‘trekken’. Regelmatig schoonmaken maakt het makkelijker om stof te verwijderen. Dat geldt voor het hele huis, niet alleen voor je vloeren. Als je elke week twee van de tien plekken (zie hierboven) schoonmaakt, kun je elke maand je hele huis grondig schoongemaakt hebben. Die frequentie is sterk aan te raden om je huis schoon te houden zonder dat je overweldigd wordt door de enorme taak van je hele huis in één keer schoonmaken.

 • whole house cleaning
 • Maak op de juiste manier schoon

  Veel mensen hebben de neiging een vochtige doek en/of een natte dweil te pakken om schoon te maken en bacteriën te doden in huis. Maar schoonmaken met water en ontsmettingsmiddelen en stofzuigen om fijne stofdeeltjes te verwijderen zijn twee totaal verschillende taken, die op de juiste manier moeten worden gecombineerd om het huis echt schoon te krijgen. De meest voorkomende fout is het dweilen van een vieze vloer. Daarmee creëer je een gunstiger leefomgeving voor stofmijten en schimmels. Het is essentieel om zo veel mogelijk stof en vuil van je vloeren te verwijderen voordat je ze dweilt, zodat je vloer écht schoon wordt. Dyson stofzuigers zijn ontworpen om met een zuigkracht tot wel 230AW al het stof uit je huis te verwijderen.

 • right and wrong way to clean
 • Gebruik een stofzuiger met geavanceerd filtratiesysteem

  Het belangrijkste doel van stofzuigen is om het stof en vuil uit je huis te verwijderen. Een stofzuiger met geavanceerd filtratiesysteem is essentieel om ervoor te zorgen dat al het vuil in je stofzuiger blijft en niet weer je huis in wordt geblazen. De stofzuigers van Dyson zijn voorzien van een filtratiesysteem met vijf fasen, dat 99,97% van deeltjes zo klein als 0,3 micron opvangt. Zo blijft het opgezogen stof in je stofzuiger en wordt er alleen schone lucht je huis in geblazen.

 • vacuum filtration
 • Gebruik de juiste producten en accessoires

  Voor het schoonmaken van je huis bestaat er geen vaste aanpak die altijd werkt. Van de grootte van je huis tot welk deel ervan je schoonmaakt, het is altijd belangrijk dat je de juiste stofzuiger en accessoires gebruikt. Dyson heeft een groot assortiment stofzuigers van verschillende formaten, die zijn ontworpen om aan alle schoonmaakbehoeften te voldoen. Iedere stofzuiger wordt geleverd met allerlei accessoires voor het schoonmaken van verschillende plekken en kamers. Van de gemotoriseerde miniborstel die je steelstofzuiger omtovert tot een kruimeldief, het accessoire voor moeilijk bereikbare plekken om snel vuil uit je matras (stoffering) te verwijderen, tot de flexibele kierenzuiger die je kunt uitschuiven en buigen om lastig bereikbare plekken schoon te maken. Bekijk voor meer informatie over het beschikbare assortiment accessoires deze pagina.

 • washing filters

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson