Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Dyson air purifiers, humidifiers, heaters and fans

Hoe werken luchtreinigers?

De Covid-19 pandemie heeft ons bewuster gemaakt van de kwaliteit van de binnenlucht en daarmee ook van de voordelen van een luchtreiniger. We kunnen weinig doen aan wat we buiten inademen, maar met een luchtreiniger kunnen we wel iets doen aan de bescherming van onze gezondheid en ons welzijn binnenshuis.

Wat is een luchtreiniger?

De basisfunctie van een luchtreiniger is het filteren van vieze lucht en het afgeven van gereinigde lucht aan de atmosfeer. Een luchtreiniger met HEPA en actieve koolstoffilters kan effectief zijn tegen pollen, fijne deeltjes, vluchtige organische stoffen (VOS), virussen en bacteriën. De luchtreinigers van Dyson kunnen 99,95% van de deeltjes van slechts 0,1 micron verwijderen.¹

We zien steeds meer luchtreinigers in de ruimtes om ons heen. Ziekenhuizen, scholen en kantoren plukken allemaal de vruchten van luchtreinigers.

Hoe werkt een luchtreiniger?

Een luchtreiniger pakt de verontreiniging in onze huizen aan die we niet kunnen zien. De meeste hebben een filter en een ventilator - om lucht naar binnen te zuigen en schone lucht naar buiten te laten circuleren.

Luchtreinigers van Dyson hebben meerdere sensoren die verontreinigende stoffen in de lucht detecteren, voordat ze deze in twee of drie stappen filteren. Een HEPA-filtratiesysteem vangt stof, pollen, ultrafijne deeltjes en bacteriën op, terwijl een laag actieve koolstofkorrels gassen en geurtjes verwijdert. Sommige van onze reinigers hebben een filter voor selectieve katalytische reductie voor het afvangen en vernietigen van formaldehyde.²

Ingenieurs van Dyson hebben de luchtstroomtrajecten van de reiniger opnieuw ontworpen om volledig afgesloten HEPA 13-filtering te realiseren – dit zorgt er niet alleen voor dat er geen lucht langs het filter kan stromen, maar dicht ook alle potentiële lekpunten af waardoor vieze lucht in de luchtstroom terecht zou kunnen komen.

Wat zit er in onze lucht?

Binnenlucht bestaat uit een mengsel van potentieel gevaarlijke vluchtige organische stoffen (VOS), waaronder formaldehyde, en uit zwevende deeltjes (fijnstof) zoals pollen, stof, bacteriën en stikstofdioxide.

 • Vluchtige organische stoffen (VOS)

  Inzicht in het effect van verschillende bronnen van verontreiniging door VOS binnenshuis staat centraal in Dyson's onderzoek en ontwikkeling. VOS, die bestaan uit koolstof, waterstof en soms zuurstof, zijn potentieel schadelijke stoffen die kunnen vrijkomen uit gangbare huishoudelijke producten. Doe-het-zelf- en persoonlijke-verzorgingsproducten, reinigingssprays, kaarsen en parfums zijn allemaal veelvoorkomende vervuilers.

   

  Formaldehyde

  Een kleurloos gas dat kan vrijkomen uit materialen zoals multiplex en vezelplaat, isolatiemateriaal en doe-het-zelfproducten zoals verf, behang, vernis en huishoudelijke reinigingssprays. Formaldehyde is 500 keer kleiner dan 0,1 micron en bijzonder moeilijk af te vangen. Wanneer het niet wordt opgemerkt, kan het jarenlang in een huis blijven zitten.

   

  Stikstofdioxide

  Een roodbruin gas dat in huis vrijkomt door gastoestellen, open vuur, houtkachels en sigaretten. De verbranding van fossiele brandstoffen is een enorme bron van NO2, dat kan binnenkomen via ramen en ventilatie. 

   

  Zwevende deeltjes (fijnstof)

  Een complexe mengeling van uiterst kleine vaste deeltjes en druppeltjes in de lucht. PM10-deeltjes, zoals pollen en allergenen, zijn klein genoeg om de keel en neus te passeren en in de longen te komen. PM2,5 zijn microscopische deeltjes afkomstig van bronnen zoals industriële emissies, bacteriën en schimmels. PM0,1 zijn inherent onstabiele deeltjes die door stolling en condensatie gemakkelijk kunnen uitgroeien tot grotere deeltjes. Ze worden vooral aangetroffen in uitlaatgassen van voertuigen en tabaksrook. 

 • Bacteriën en virussen

  Bacteriën en virussen kunnen overal in huis voorkomen, ook in huisstof. Ziektekiemen door te niezen kunnen zich tot wel zes meter verplaatsen.

   

  Stof

  Naast de biologische componenten van stof komen synthetische deeltjes zoals microplastics steeds vaker voor. Er zijn zelfs microscopische deeltjes van rubberbanden aangetroffen in stofmonsters die in de microbiologische laboratoria van Dyson zijn geanalyseerd. Veel van deze deeltjes zijn klein genoeg om in de lucht terecht te komen als ze worden verstoord. Lees het rapport over stof van Dyson.

   

  Pollen

  Stuifmeelkorrels zijn deeltjes die door bomen, bloemen en grassen worden voortgebracht. Ze zijn verantwoordelijk voor een van de meest voorkomende seizoensgebonden allergieën in de wereld. Infiltratie door open deuren en ramen betekent dat pollen vaak in huizen worden aangetroffen - in de lucht wanneer ze worden verstoord. Nu onze huizen steeds beter worden afgesloten, lijkt het alsof we de verontreiniging buitensluiten. Maar in werkelijkheid houden we die binnen. Of we nu slapen, werken, koken of sporten, we brengen 90% van onze tijd binnenshuis door³ en ademen mogelijk vieze lucht in.

Graphic of Dyson filtration system

Waarom luchtreinigers van Dyson?

Bij gebruik in de automatische stand detecteren luchtreinigers van Dyson automatisch verontreinigende stoffen in de kamer en verwijderen ze deze uit de lucht. Dit draagt ook bij aan energiebesparing, omdat ze alleen werken als dat nodig is.

De lucht die we inademen is van cruciaal belang voor onze gezondheid en ons welzijn. Inzicht in onze luchtkwaliteit kan van grote invloed zijn op de manier waarop we onze toekomstige steden en huizen bouwen en onze vervoerssystemen inrichten. Het is een complexe materie. Maar ingenieurs, microbiologen en onderzoekers van Dyson doen er nu al bijna drie decennia alles aan om meer inzicht te krijgen in alles wat met lucht te maken heeft. En meer dan 350 ingenieurs over de hele wereld houden zich bezig met onderzoek dat zich voortdurend ontwikkelt om als input voor onze technologie te dienen en ons te helpen schonere lucht in te ademen in onze huizen.

 • Dyson purifiers

  Ontdek Dyson luchtbehandeling

  Ontworpen om een gezonder huis te creëren

[1] Tested for filtration efficiency at 0.1 microns (EN1822, ISO29463)

[2] Third party full machine testing based on GB/T 18801-2015 formaldehyde cumulative clean mass testing with continuous injection until plateau of formaldehyde CADR is achieved. Results may vary in practice.

[3] Klepsis et al 2001, Schweizer et al 2007[2] 20% quieter than Dyson’s predecessor machine, applies to Dyson Pure Cool and Dyson Pure Cool Formaldehyde only.

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson