Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
A singular dust mite in all its glory

Houd je huis huisstofmijtvrij met tips van Dyson’s microbioloog

Gem McLuckie legt uit hoe je je kunt beschermen als het huisstofmijtseizoen eraan komt en onthult wat er in onze huizen op de loer ligt.

Wat zijn stofmijten?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtigen die overal ter wereld in huizen worden aangetroffen. Gemiddeld leven ze 65-100 dagen, en in die periode produceren ze zo’n tweeduizend uitwerpselen en scheiden ze nog meer eiwitten af via hun speeksel. Beide kunnen allergieën veroorzaken en gevolgen hebben voor je welzijn.

Stofmijtallergenen zijn wereldwijd de belangrijkste veroorzakers van allergische ziekten, en intensieve blootstelling in de vroege kinderjaren aan allergenen binnenshuis, waaronder huisstofmijten, is in verband gebracht met astma.

Van mei tot oktober vindt het broedseizoen van de stofmijt plaats. In deze periode leggen de vrouwtjes tussen de 60-100 eitjes. Hierdoor neemt het aantal stofmijten in je huis toe en kan de concentratie van allergeen materiaal in je huis eveneens toenemen. En ook al sterven de mijten in de winter af, het allergene materiaal dat ze produceren – waaronder uitwerpselen, deeltjes van het lijf en speeksel – blijft achter.

“Als het kouder wordt, brengen we meer tijd binnenshuis door en ventileren we onze huizen minder vaak,” zegt Gem McLuckie, Lead Research Scientist microbiologie bij Dyson.

“Bovendien is stof licht genoeg om in de lucht terecht te komen. Als we onze verwarming aanzetten, kunnen convectiestromen de uitwerpselen van stofmijten en allergenen door de lucht in ons huis verplaatsen. Dat is de reden waarom veel mensen met een stofmijtallergie merken dat hun symptomen in de winter verergeren.

“Het begin van de herfst is een perfect moment om het stof in je huis weer op een gezond peil te brengen door stof en allergeen materiaal te verwijderen: zo gaat ook je welzijn er weer op vooruit. In feite is de herfstschoonmaak net zo belangrijk als de lenteschoonmaak,” aldus Gem McLuckie.

 • Huidschilfers

  Stofmijten voeden zich voornamelijk met huidschilfers of dode huidcellen van mensen en dieren. Mensen verliezen gemiddeld twee gram huid per dag, en nog meer ‘s nachts, wanneer de wrijving van het beddengoed dode cellen losmaakt. Ze kunnen de voedingsstoffen die ze nodig hebben ook uit huishoudelijk afval halen, zoals visvoer, schimmels en kruimels.

  “Waar je de meeste tijd doorbrengt en de meeste huidcellen verliest, daar heb je ook de meeste kans op stofmijten”, aldus Gem McLuckie, “en we brengen een derde van ons leven in ons bed door. Het komt erop neer dat de meesten van ons waarschijnlijk in een bed vol uitwerpselen van huisstofmijten slapen.”

  Er kunnen inderdaad miljoenen stofmijten in één matras zitten. Uit een onderzoek uit 2003 bleek dat in ongeveer 68% van de onderzochte Europese huizen stofmijtallergenen in het bed konden worden aangetroffen. In Amerika lag dat percentage op 84%.

  “Het is ook gebruikelijk dat er meer mijten in bedden en beddengoed van mensen met een droge huid zitten, omdat hun verloren huidcellen een lager vetgehalte hebben, en dat vinden stofmijten het lekkerst,” aldus McLuckie.

  Huisstofmijten gedijen in warme, vochtige en donkere omstandigheden, vooral wanneer de luchtvochtigheid rond de 70% ligt en het warmer is dan 25 graden Celsius. Dat betekent dat plekken waar we zweten, ademen en onze lichaamswarmte delen, voor mijten de perfecte plaats zijn. Banken, matrassen, kussens voor huisdieren en ander zacht materiaal en meubilair zijn een vruchtbare bodem voor stofmijten, vooral in het broedseizoen. Maar er zijn nog meer zaken die van invloed kunnen zijn.

 • Gem McLuckie, microbioloog bij Dyson

  McLuckie werkt als Lead Research Scientist bij Dyson’s Research, Design & Development-afdeling in Malmesbury, VK

  “Het begin van de herfst is een perfect moment om het stof in je huis weer op een gezond peil te brengen door stof en allergeen materiaal te verwijderen: zo gaat ook je welzijn er weer op vooruit. In feite is de herfstschoonmaak net zo belangrijk als de lenteschoonmaak,” aldus Gem McLuckie.

 • Invloed op het welzijn

  “Stofmijten zijn niet gevaarlijk,” stelt McLuckie ons gerust. “Hun schadelijke allergeen komt uit de eiwitten die in hun uitwerpselen en deeltjes van hun lijf zitten. En dat kan van grote invloed zijn op het welzijn van de bewoners van huizen waar stofmijtkolonies aanwezig zijn.”

  Velen van ons hebben weleens een loopneus, tranende ogen en een branderige keel na het verplaatsen van oude stoffige kleren, wat dan meestal een milde reactie is op stofmijtallergenen. Maar voor sommigen kunnen de gevolgen ernstiger zijn.

  Positieve tests voor stofmijtallergieën komen zeer vaak voor bij mensen met astma, bepaalde soorten dermatitis en frequente sinusinfecties. Sommige studies lijken er ook op te wijzen dat blootstelling aan hoge aantallen stofmijten, vooral op jonge leeftijd, ook het risico op het ontwikkelen van een mijtallergie en astma verhoogt.

  Advies van een Dyson microbioloog

  “Bij Dyson kweken we onze eigen stofmijten, zodat we hun uitwerpselen kunnen verzamelen. Zo komen we meer te weten over stofmijtallergenen en gaan we beter begrijpen hoe onze stofzuigers deze het beste uit je huis kunnen verwijderen,” legt McLuckie uit. “En dat niet alleen: we komen zo ook het een en ander te weten over de omstandigheden waarin ze gedijen!”

  1. Honger je stofmijten uit – door de hoeveelheid huidcelresten in je huis te verminderen breng je de voornaamste voedselbron van stofmijten sterk terug, waardoor zij zich tijdens het stofmijtseizoen niet exponentieel kunnen voortplanten. Stofzuig je matras aan beide kanten met een machine met een geavanceerd filtersysteem, evenals je bank en andere stoffering.
  2. Houd de luchtvochtigheid onder controle – stofmijten nemen vocht op door water uit de lucht te absorberen; door de relatieve vochtigheid bij kamertemperatuur onder de 45 % te houden, zullen de meeste van hen het niet overleven. Lucht regelmatig beddengoed en dekens en ventileer je huis door ramen open te zetten of een luchtreiniger met HEPA-filter te gebruiken. Vergeet ook niet de ventilator te gebruiken na het douchen, of de afzuigkap tijdens het koken, want zelfs met een verhoging van de luchtvochtigheid gedurende slechts anderhalf uur per dag kunnen huisstofmijten overleven.
  3. Houd de temperatuur onder controle – stofmijten gedijen bij temperaturen rond de 25 °C, dus stofzuig regelmatig warmere ruimten e.d. in huis om het aantal stofmijten onder controle te houden, zoals manden voor huisdieren, banken en matrassen. Het wassen van beddengoed of andere stoffering op 60-90 °C breekt ook allergenen af.
  4. De beste tip – vergeet niet dat stofmijten en hun uitwerpselen microscopisch klein zijn. ls er stof zichtbaar is in huis, kunnen huisstofmijten zich al tegoed doen!
  Dyson deep clean technologie

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson