Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).

Testen van Dyson-luchtreinigers op COVID-19-virus

 • De COVID-19-pandemie heeft afgelopen jaren plotseling de rol van ventilatie en luchtzuivering sterk onder de aandacht gebracht, waardoor het testen en het vangen van het COVID-19 virus belangrijk is geworden.

   

  Bij Dyson staan ​​strenge tests centraal om ervoor te zorgen dat onze luchtreinigers goed werken in de real-life wereld. Zoals bij alle nieuwe productcategorieën die we lanceren, gaan Dyson-ingenieurs verder dan de standaard industrietesten, vooral wanneer de test niet overeenkomt met het echte gebruik van een product. Zo zijn er bepaalde industrietesten waar de prestatie van een haardroger op een doek in plaats van op het haar wordt getest, of een stofzuiger die met een lege bak zonder stof wordt getest, terwijl je normaal gesproken stof opzuigt, wat dus niet reëel is en niet zoals je in werkelijkheid het product gebruikt.

   

  Dyson is al lang voorstander van testen die een realistisch gebruiksscenario repliceren op een herhaalbare en wetenschappelijke manier. Zo is Dyson er in 2018 in geslaagd om misleidende normen zoals het energielabel voor stofzuigers in Europa, met succes af te schaffen. Ook voor luchtreinigers zijn er naast bepaalde industrietesten voor kleine ruimtes, ook testen ontwikkeld door Dyson voor grotere ruimtes (de POLAR test). Lees hier meer over Dysons benadering van het testen van luchtreinigers.

   

  Dyson heeft dezelfde aanpak gevolgd als het gaat om het testen van de werkzaamheid van onze machines tegen COVID-19.

   

  Wetenschappers en ingenieurs van Dyson volgden een tweeledige benadering die ons in staat stelt de luchtzuivering en de prestaties van een Dyson-luchtreiniger in een real-life omgeving te testen - door zowel een levend SARS-CoV-2-virus in een kleine kamer te gebruiken als te testen in een grote kamer met een wetenschappelijk aanvaard surrogaat van het SARS-CoV-2-virus (de virus Phi-6 bacteriofaag).

   

  1.    Test met een levend virus

  Dyson-luchtreinigers worden eerst getest op SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) in een kleine kamer met behulp van levend aërosolvirus. De kamer is klein vanwege de veiligheid en de vraag naar virusgroei. Deze test is niet representatief voor een echte woonkamer of slaapkamer, maar het is het maximaal mogelijke voor dit type virus. In deze test wordt de luchtreiniger in max-modus in een kamer van 0,37 m3 aangezet, en wordt de snelheid waarmee het virus gevangen en gefilterd is na een periode van 90 seconden gemeten.

   

  2.    Een extra test in een grote ruimte

  Om zeker te zijn van de prestaties van de machine in een echte omgeving, heeft Dyson ervoor gekozen om onze luchtreinigers te onderwerpen aan een tweede test in een kamer van 30 m3 die representatief is voor echte huizen. Het is moeilijk om een levend SARS-Cov-2-virus in een grote kamer te gebruiken, dus gebruiken we een speciaal geselecteerde bacteriofaag (een virus dat alleen bacteriën infecteert) - Phi-6 - om de opnamesnelheid van de luchtreiniger te testen. Phi-6 is een wetenschappelijk aanvaard SARS-CoV-2 test substituut dat kenmerkend is voor het SARS-CoV-2-virus. Vangt stof, allergenen en virussen op¹, waaronder het COVID-19-virus².

   

  Waarom en hoe test Dyson anders?

  In de afgelopen twee jaar is een groot aantal zuiveringsclaims gepusht over het vangen van virussen en over het SARS-CoV-2 specifiek. Veel virus claims zijn op volgende manier getest:

  -        Een tests met alleen surrogaatvirussen (bacteriofagen) en zonder een levende SARS-CoV-2 in enig stadia.

  -        Een tests met een ander coronavirus (dat verkoudheid veroorzaakt) maar niet SARS-CoV-2.

  -        Een test met alleen een levend COVID-19-virus in een kleine kamer en niet een grotere kamer representatief voor een kamer in real-life.

  Bij Dyson zijn we van mening dat alleen door te testen met het levende virus zelf in combinatie met een test in realistische kamergrootte, je zeker kunt zijn van het vermogen van de luchtreiniger om specifieke virussen in de echte wereld op te vangen.

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson