Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
A mop and a Dyson cleaning a hard wood floor.

Hoe reinig je harde vloeren?

Dyson-ingenieurs Sharon Yap en dr. Calum Robertson bespreken de beste manieren om harde vloeren te reinigen – hoe houd je ze stof-, bacterie- en vlekvrij? Pak je dagelijkse schoonmaak eens anders aan met onze tips en tricks hieronder.

 • Met de hulp van experts van Dyson lopen we de verschillende manieren en gewoonten van reinigen na om inzicht te krijgen in wat echt het beste werkt als je een brandschone harde vloer wilt, en ook wat juist niet werkt. 

   

  Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen:

  • Stofzuig je goed voordat je gaat dweilen?
  • Is droog en nat reinigen echt de beste manier?
  • Wist je dat stof, als dat niet helemaal wordt verwijderd voordat je nat gaat reinigen, over harde vloeren kan worden uitgesmeerd bij het dweilen, zodat de vloer misschien wel vuiler wordt in plaats van schoner?
  • Hoe vaak moet je stofzuigen voor “zo schoon mogelijk”?
Woman using Dyson Omni-glide™ vacuum to clean hard floor.

 • “Een alledaags misverstand is dat het prima is om vloeren maar meteen te gaan dweilen, omdat dat meteen al het vuil in je huis weghaalt,” zegt Sharon Yap, Head of Technology Development bij Dyson. “Als stof niet helemaal wordt verwijderd voordat je nat gaat reinigen, kan het over harde vloeren worden uitgesmeerd bij het dweilen, waardoor de vloer misschien wel vuiler wordt in plaats van schoner.

   

  Het beste advies voor het reinigen van houten vloeren is simpelweg: stofzuig je vloer minstens één keer per week om te voorkomen dat het vuil in de vloer dringt,” zegt ze. “Zelf probeer ik de plaatsen in huis waar je vaak komt, zoals de keuken en de slaapkamers, een beetje extra aandacht te geven, omdat de vloer daar snel een heleboel stof, vuil en losse haren kan verzamelen.”

   

  “Veel mensen denken dat harde vloeren beter bestand zijn tegen slijtage – in veel buitenlandse huizen ligt bijvoorbeeld een marmervloer, en er zijn mensen die schoonmaakmiddelen met ammoniak of zuren gebruiken, wat de vloer aantast en oneffen maakt! Ook bij het schrobben van de vloer moet je er goed op letten niets met scherpe borstelharen te gebruiken. En als je niet eerst stofzuigt, loop je het risico dat je het vuil juist verspreidt in plaats van weghaalt.”

Dagelijks jouw harde vloeren reinigen

 • De dagelijkse routine bestaat voor de meeste mensen uit het verwijderen van het stof dat je op harde-vloeroppervlakken ziet, op een aantal verschillende manieren – droog vegen, vegen en stofzuigen. Minstens zo belangrijk is echter het stof dat niet waarneembaar is voor het menselijk oog, en dat het best verwijderd kan worden met een stofzuiger. Als je daarna nog graag je vloer dweilt, moet je aan het volgende denken:

   

  “Bij het dweilen gebruik je een desinfecterend middel. Je probeert bacteriën niet te verplaatsen, maar te doden. Dweilen om bacteriën te doden en stofzuigen om fijn stof weg te halen zijn twee heel verschillende dingen. Ze zijn beide nodig voor dat brandschone gevoel. Je moet echt goed stofzuigen met de meest effectieve technologie om al dat stof proberen te verwijderen voordat je gaat dweilen,” zegt Yap.

   

  Door stof op vloeren vochtig te maken – ook fijn stof dat voor het blote oog onzichtbaar is – kun je een omgeving creëren die gunstiger is voor de verspreiding van stofmijt en schimmel.

   

  “Uit 30 jaar microbiologisch onderzoek blijkt dat het compleet uit je huis verwijderen van stof de beste manier is om van stofallergenen af te komen – daarom investeren we zoveel in stofzuigertechnologie.  Om het fijne stof en vuil dat mogelijk niet zichtbaar is voor het menselijk oog, op te zuigen heb je een effectieve stofzuiger nodig die het stof van de vloer opneemt en efficiënte cyclonen heeft om het in het apparaat te houden, evenals filters en afdichtingen om te voorkomen dat het stof weer in huis terechtkomt.  Als je eerst op deze manier stofzuigt, kun je daarna verder met de volgende schoonmaakstap om de vloer écht brandschoon te krijgen,” aldus Yap.

De beste tips om je harde vloeren stofvrij en schoon te houden

 • 1. Stofzuig elke dag

  Stofzuigen op de plaatsen in huis waar je vaak komt, maakt dat het stof zich niet kan ophopen.
   
   

  2. Gebruik de juiste borstelkop om krassen te voorkomen  

  De Dyson V11 voelt of je op harde of zachte oppervlakken stofzuigt en kan de zuigkracht daarop aanpassen*. De vloerzuigmond met zachte roller (Fluffy) van Dyson is speciaal gemaakt voor hardhouten vloeren en verwijdert stof en fijn vuil dankzij de antistatische koolstofvezelharen.

   

  3. Gebruik de juiste accessoires  

  Hoewel het misschien een gedoe is om halverwege het stofzuigen van accessoire te wisselen, helpt dit het zichtbare én onzichtbare stof te verwijderen. Gebruik een kierenzuiger om moeilijk bereikbare plekken te reinigen.

   

  4. Ga niet dweilen als je nog stof op de vloer ziet liggen  

  Stofzuig vóór het dweilen. Het lijkt misschien dubbel werk, maar het is belangrijk om eerst te proberen al het stof uit je huis weg te krijgen. Als het stof niet helemaal wordt verwijderd voordat je nat gaat reinigen, kan het over harde vloeren worden uitgesmeerd bij het dweilen, zodat de vloer misschien wel vuiler wordt in plaats van schoner.

   

  *In de Automodus, met behulp van de Dyson DLSTM (Dynamic Load Sensing)-technologie in de High Torque vloerzuigmond.

Vlekken op harde vloeren verwijderen

Harde vloeren kunnen dan redelijk makkelijk te onderhouden zijn, ze zijn op den duur evengoed gevoelig voor slijtage en het ontstaan van vlekken. Vlekken ontstaan door een aantal chemicaliën of chemische bestanddelen; het is dus belangrijk om te weten welke schoonmaakmiddelen je voor welke soort vlek kunt gebruiken.

 

“Veel mensen denken dat harde vloeren glad zijn, maar dat is niet zo. Houten vloeren hebben groeven en zelfs tegels kunnen poreus zijn en vlekken absorberen,” zegt dr. Calum Robertson, Chemical Research Scientist bij Dyson. “Sterke chemicaliën zijn niet altijd de beste oplossing – bleekmiddel kan de vernislaag op houten vloeren sterk aantasten, dus het is altijd veiliger om te beginnen met een lichtere oplossing, zoals water en zeep, om beschadiging van de vloer te voorkomen.”

 

 1. Begin rustig met water en zeep. Metalen oppervlakken lopen het risico van corrosie als je middelen gebruikt die te sterk schuren – begin altijd met wat warm water en zeep om te kijken of de vlekken er zo uit gaan. 
 2. Haal vlekken op een marmervloer zo snel mogelijk weg. Marmer is een poreus steenachtig materiaal – je marmervloer kan blijvend beschadigd raken als je vlekken niet meteen verwijdert. Gebruik voor vlekken door producten op oliebasis, bijvoorbeeld gangbare huishoudelijke producten als bakolie, melk, boter en zelfs handlotion, een vloeibaar reinigingsmiddel met een huishoudelijk schoonmaakmiddel, minerale spiritus of aceton.
 3. Gebruik zo min mogelijk producten op basis van bleekmiddel. Sommige vlekken, bijvoorbeeld van thee, koffie of rode wijn, veroorzaken verkleuring, zodat je daarvoor misschien wel een product op basis van bleekmiddel nodig hebt, maar gebruik dit dan in zo klein mogelijke hoeveelheden. Test het product altijd eerst op een onopvallende plaats op je vloer en ga geduldig te werk; lees ook altijd eerst het etiket! Te veel middel in één keer aanbrengen kan onherstelbare verkleuring veroorzaken van vlek én vloer.
 4. Niet mixen en matchen! Hoe graag en snel je vlekken ook weg wilt hebben: bewaar je geduld. Een studie van het CDC (centrum voor ziektebestrijding en ‑preventie) heeft uitgewezen dat het aantal vergiftigingen als gevolg van het samenvoegen van huishoudelijke schoonmaakmiddelen scherp is toegenomen tijdens de coronapandemie*, omdat mensen hun huizen wilden reinigen met een mix van desinfectiemiddelen en bleekmiddel.
 5. Stofzuig altijd vooraf met de juiste accessoires om in de barsten en kieren te komen om al het zichtbare en onzichtbare stof te verwijderen; zo voorkom je de verspreiding van bacteriën wanneer je daarna verder gaat reinigen.

 

*Chang A, Schnall AH, Law R, et al. Cleaning and Disinfectant Chemical Exposures and Temporal Associations with COVID-19 — National Poison Data System, United States, January 1, 2020–March 31, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:496–498. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6916e1.

Dyson Omni-glide plus™ motif
Woman using Dyson Omni-glide™ vacuum to clean hard floor.

Beschikbaar in goud, exclusief via Dyson

De eerste Fluffy vloerzuigmond met een draaihoek van 360 graden

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson