Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Dyson engineers observe how large debris is picked up by a cleaner head.

Zeven stofzuigtips van Dyson-ingenieurs

Leer van een Dyson-ingenieur hoe je de juiste stofzuiger kiest en deze optimaal benut. 

Stofzuigtips

Tom McVey, ingenieur bij Dyson – Technical Lead

Stofdeeltjes ‘plakken’ over het algemeen mechanisch en/of elektrostatisch vast aan oppervlakken. Een stofzuiger moet een bepaalde tijd kracht uitoefenen op deze deeltjes om ze los te krijgen en ze de machine in te zuigen. 

Deze kracht wordt geleverd door de luchtstroom uit de machine en door de borstelkop en de vloerzuigmond. Door een hogere zuigkrachtstand te kiezen, kun je de zuigkracht verhogen; de ‘tijd’ kan worden verhoogd door langzamer te bewegen of vaker met de stofzuiger over een plek heen en weer te gaan.

Iedere stofzuiger presteert anders, afhankelijk van het oppervlak waarop het wordt gebruikt. Je moet altijd een afweging maken tussen de gewenste prestaties en de hoeveelheid tijd die je wilt uittrekken voor een echt schoon resultaat.

Hieronder geven we een aantal algemene tips voor het gebruik van je stofzuiger:

1. Kies de juiste stofzuiger

De verschillende stofzuigers zijn ontworpen voor verschillende vloertypen en woonoppervlakken. Sommige stofzuigers zijn speciaal ontworpen voor harde vloeren en zullen bijvoorbeeld moeite hebben met hoogpolig tapijt. Door de juiste stofzuiger te kiezen voor jouw huis kun je veel eenvoudiger en sneller schoonmaken. 

2. Gebruik de juiste instellingen

Bij de meeste stofzuigers kun je voor een optimaal resultaat kiezen uit meerdere opties, afhankelijk van je vloertype en voorkeuren. De Boost-stand van de snoerloze Dyson V15 Detect-stofzuiger is bijvoorbeeld bedoeld voor vastzittend vuil, en de Eco-stand voor algemeen schoonmaakwerk. Als je gaat voor de automatische stand hoef je niet te kiezen: de stofzuiger past zich op vernuftige wijze aan het vloertype aan dankzij ingebouwde microprocessoren. 

3. Gebruik het juiste accessoire voor de juiste taak

Het kost misschien wat meer tijd, maar met de juiste vloerzuigmond of accessoire voor de schoonmaakklus presteert je stofzuiger echt veel beter en kost het je ook nog eens minder moeite. Dyson-stofzuigers worden doorgaans geleverd met een aantal van de volgende opzetstukken:

a. Opzetstukken voor alle vloertypen voor allerlei schoonmaakklussen; bijzonder geschikt voor tapijt

b. Krachtige torque vloerzuigmonden die vastzittend vuil losmaken, zelfs uit hoogpolig tapijt

c. Zachte vloerzuigmonden die bij uitstek geschikt zijn om harde vloeren te reinigen

d. Gemotoriseerde miniborstels voor het reinigen van trappen, auto’s, matrassen of bekleding

e. Kierenzuigers voor gaten en kieren of moeilijk te bereiken plekken

f. Zachte afstofborstels voor kwetsbare meubels

g. Hondenborstels

4. Stofzuig langzaam

Door langzamer te stofzuigen krijgt de machine meer tijd om het vuil te verwijderen, vooral bij vastzittend vuil en verborgen stof. Stof bestaat uit meerdere bestanddelen, zoals stofmijten, allergenen, bacteriën en virussen, die zich diep in zachte materialen en tapijten schuilhouden. 

5. Ga een paar keer over dezelfde plek – maar niet té vaak

Een paar keer over dezelfde plek gaan is het beste om goed te reinigen, maar meer dan twee of drie keer geeft slechts een minimale verbetering, zo blijkt uit ons onderzoek. 

6. Stofzuig ‘weinig en vaak’

Door vaak te stofzuigen op oppervlaktes waar je vaak loopt voorkom je dat vuil zich ophoopt en in je vloer vastzet. Hiervoor is een snoerloze stofzuiger handig, want deze is zo flexibel dat je geen moeite hoeft te doen om het uit de kast te halen en de stekker in het stopcontact te stoppen of om hem steeds te verplaatsen.  

7. Zorg goed voor je stofzuiger

Door regelmatig onderhoud volgens de handleiding – zoals het reinigen van de filters en het geregeld legen van het stofreservoir – houd je je stofzuiger zo lang mogelijk in topvorm, waardoor jij op de lange duur tijd en geld bespaart!

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson