Duurzaamheid | Dyson Farming
Efficiënte, high-tech landbouw
Landbouw is geen plattelandsbezigheid of iets schilderachtigs en nostalgisch. Efficiënte, high-tech landbouw biedt veel sleutels tot onze toekomst. Duurzame voedselproductie en voedselzekerheid zijn van vitaal belang voor de welvaart en de economie van een land. Daarnaast is er een reële mogelijkheid dat de landbouw een technologische revolutie teweegbrengt en omgekeerd.
Ik ben enthousiast over de toekomst van de landbouw, ook al staat de sector ongetwijfeld voor grote uitdagingen. Onze boerderijen hebben deze uitdagingen doelgericht en in steeds sneller tempo aangepakt en daarbij geweldige kansen ontdekt. We hebben de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in het op orde krijgen van het fundament: bodemkwaliteit, infrastructuur, nieuwe technologie en rentmeesterschap. En we richten onze aandacht er nu op de boerderijen als een bedrijf te laten functioneren, op het winstgevend maken ervan, op het afbouwen van subsidies en het leveren van voedsel en energie aan consumenten. De steeds nauwere samenwerking tussen onze technologiebedrijven en onze boerderijen zal hopelijk ook nieuwe manieren brengen voor nog meer duurzaamheid en nog betere prestaties van Dyson producten, terwijl er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het uitbreiden van het gebruik van technologie op onze boerderijen.
“We kunnen landbouwmaterialen gaan gebruiken in onze producten. Ik kan je niet vertellen hoe we dat gaan doen, maar we zien al mogelijkheden, en dat zou interessant zijn.”
Oorsprong
Het boerenleven is me niet met de paplepel ingegoten, maar het hoorde wel bij mijn kindertijd omdat ik opgroeide in een boerengemeenschap tussen boerderijen en boerenfamilies in noord-Norfolk. Bij mijn vrienden draaide alles om landbouw en zij waren een fundamenteel onderdeel van mijn leven. Ik hielp met het oogsten, bracht peterselie naar de Campbell’s Soup-fabriek in Kings Lynn en sjouwde met zware natte aardappelzakken als vakantiebaantje in de winter. Ik kan me het ijskoude weer nog goed herinneren, vooral bij het plukken en schoonmaken van spruitjes!
Als jongen vond ik het leuk om op een boerderij te werken, maar pas onlangs zag ik de mogelijkheid om bij te dragen aan hun ontwikkeling en nieuwe ontdekkingen. Het leek mij dat landbouw veel gemeen heeft met techniek en productie: je maakt dingen, bent trots op wat je maakt en levert vervolgens aan consumenten. Een fabriek moet goed ontworpen en gebouwd zijn en als een efficiënte machine werken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste productietechnologie. Hetzelfde geldt voor de landbouw: eerst moet de basis op orde zijn: afwatering, sloten, paden, hagen, muren, bodemkwaliteit, onkruidbestrijding, een mix van veldbloemen, de beste machines en de beste landbouwinstallaties en -gebouwen. Alles moet van de beste kwaliteit zijn en de efficiëntste indeling hebben.
Investeren in de toekomst
Wij speculeren niet met landbouwgrond, wij investeren erin. Helaas hadden veel van de landbouwbedrijven die we hebben gekocht te lijden onder te weinig investeringen. Ze leden onder slechte afwatering en te weinig investeringen in de basisinfrastructuur zoals spoorlijnen, graanopslag, resistente duist was wijdverbreid, het ontbrak aan een goede rotatie van de gewassen, muren waren ingestort enzovoort. Dit was meestal niet het gevolg van een gebrek aan interesse, maar eerder van een gebrek aan kapitaal. Daarom hebben we de eerste jaren geïnvesteerd in infrastructuur.
We kochten onze eerste boerderij in 2013: het Nocton Estate, iets ten zuiden van Lincoln. Ons boerenbedrijf is sindsdien gegroeid, onder leiding van een team met briljante landbouwexperts en een flinke dosis commercieel inzicht. We zijn nu de eigenaar van 35.000 hectare landbouwgrond en produceren 35.000 ton tarwe, 9000 ton zomergerst, 15.000 ton aardappelen, 9000 ton erwten en 100.000 ton energiegewassen. We hebben 169 medewerkers in dienst. 31% van hen heeft een diploma en hun gemiddelde leeftijd is 38 jaar, tegenover een sectorgemiddelde van 59 jaar.
Onder hen bevinden zich landbouwkundigen, bedrijfsleiders, onderzoekers, ingenieurs, herders, technische data-analisten en dronepiloten. Hun kennis, gecombineerd met onze investeringen, werpt zijn vruchten af.
Volgens ons was Beeswax Dyson het eerste grootschalige commerciële landbouwbedrijf in Groot-Brittannië dat CO2-neutraal was en vorig jaar hebben we 300 ton meer koolstof opgeslagen dan we hebben uitgestoten. We investeren in onze infrastructuur, bodem, biodiversiteit en ecologie, maken gebruik van technologie en onderzoek om de opbrengsten te verbeteren en daarbij onze impact op het land en het milieu te verminderen. We beheren 390.000 m2 hagen, hebben ruim 10 km stapelmuren hersteld en beheren 11.700 bomen en 250.000 m sloten, rivieren en beken. Verbeteringen in de landbouwtechnologie, afwatering en irrigatie, en minder gebruik van kunstmest en pesticiden hebben allemaal in grotere mate bijgedragen aan de ecologische duurzaamheid van onze boerderijen dan we in eerste instantie dachten.
Het circulaire landbouwsysteem
We hebben een zeer efficiënt circulair landbouwsysteem ontwikkeld. Biologische mest uit onze anaerobe vergisters neemt steeds meer de plaats in van synthetische chemicaliën. Dankzij drones en zelfrijdende tractoren kunnen we heel nauwkeurig de gewassen telen die we willen, terwijl we onkruid vernietigen dat we niet willen, zoals resistente duist, en op de grond broedende vogels zoals de bruine kiekendief beschermen. Daarnaast wekken we schone, door anaerobe vergisters geproduceerde energie op onze boerderijen op om omliggende huizen van stroom te voorzien (ook voor Dyson producten), onze landbouwproducten te drogen en nieuwe gewassen te verbouwen. We benutten zelfs de overtollige warmte en gas uit deze vergisters en het wegstromende regenwater van onze tuinen. Zo creëren we de juiste omgeving in een kas, zodat gewassen, zoals aardbeien, buiten het seizoen op grote schaal kunnen worden geproduceerd. Dit voorkomt vervuiling als gevolg van onnodige vliegkilometers.
Door deze investeringen zijn onze boerderijen zeer efficiënt, maar ze compenseren niet het feit dat de Britse landbouw ver van de consument af is komen te staan. En hier zijn zowel consumenten als boeren de dupe van. Alleen tussenhandelaren profiteren hiervan. Voor elke euro die je uitgeeft aan een zakje erwten of aardappelen, krijgt de detailhandelaar ongeveer 70 cent, terwijl de boer, die alle risico's met betrekking tot het weer en alle investeringen in machines draagt, slechts 8 cent krijgt. Er is dus scheefgroei op de markt. Daarom richten we onze aandacht op directe verkoop aan de consument en verminderen we onze afhankelijkheid van subsidies. Via technologie en digitalisering vergroten we de traceerbaarheid, zodat onze klanten kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt. Ik hoop hier binnenkort meer over te kunnen vertellen. Kijk uit naar aardbeien van Dyson!
Gebruikte technologie
We zien ook duurzame technologie als een grote kans. Aanvankelijk waren onze landbouwactiviteiten volledig gescheiden van Dyson. We richtten de infrastructuur op de boerderijen opnieuw in en schakelden over op de hoogste landbouwnormen. Nu zien we aan beide kanten grote voordelen van een nauwere samenwerking tussen onze landbouw- en technologiebedrijven, zoals het delen van kennis en ervaring. Dyson heeft zich altijd gericht op het maken van apparaten met een lange levensduur, die minder bronnen gebruiken en betere prestaties leveren. Lichtere apparaten die zijn gemaakt van nieuwe materialen en minder energie verbruiken, zijn niet alleen beter voor de planeet, maar zijn ook gebruiksvriendelijker. Neem bijvoorbeeld onze draadloze stofzuigers. Ze wegen een fractie van hun voorgangers en zijn veel energiezuiniger. Apparaten als deze zijn vanaf de grond ontworpen met een geheel andere benadering en technologie, zoals motoren en accu's.
Materiaalwetenschap en het opwekken en opslaan van energie vormen hierbij de kern en landbouw heeft veel te bieden: materialen kweken en energie opwekken die in onze apparaten kunnen worden gebruikt. Ondertussen zullen Dyson technologieën zoals robotica, op zicht gebaseerde sensoren en energieopslag in toenemende mate leiden tot verdere technologische innovatie op onze boerderijen. Dit levert meer efficiëntie op en producten van onovertroffen kwaliteit. Er zijn grotere overeenkomsten tussen de twee bedrijven dan je zou denken: de toekomst van beide is afhankelijk van investeringen in onderzoek, ontwikkeling en voortdurende verbetering. Ik heb goede hoop dat we kunnen blijven bijdragen aan de broodnodige transformatie van de landbouw, maar ook het platteland beschermen. En dat dit een aanzienlijke toename in duurzaamheid zal opleveren.
Discover Dyson
Het laatste nieuws van Dyson
Perscontact
Nederland
- Stuur een e-mail naar pers@dyson.com
Sociale media
- Facebook: facebook.com/dyson
- Instagram: @dyson, @dyson_nl