Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Extreme close-up of a house dust particle against a lounge backdrop

Hoe beheers je pollenallergie?

Pollen pieken tijdens de lente en de zomermaanden. Wereldwijd maakt 29% van de mensen zich zorgen over stof en pollen in hun huizen.¹

Wat zijn pollen?

Planten geven kleine korrels af, stuifmeel of pollen genaamd, om andere planten van dezelfde soort te bevruchten. De meest voorkomende pollenallergieën die vaak de grootste fysieke reactie veroorzaken, zijn bomen, onkruid en grassen.

Allergie voor lentepollen

Aangezien het weer in de lente doorgaans verbetert, komt bij het begin van het seizoen het stuifmeel van de bomen geleidelijk vrij in de atmosfeer. De lente kan ook het hoogseizoen zijn waar bloemen in bloei komen, waardoor er meer stuifmeel in de lucht komt.²

Allergie voor zomerpollen

Het aantal pollen verslechtert meestal naarmate de temperatuur blijft stijgen. Naarmate het weer warmer wordt en de regenval laag is, is pollen op zijn hoogtepunt omdat het aan kleding, haar en huid blijft kleven.

Specifiek, op dit punt in het jaar, veroorzaken graspollen een hoge impact. Het aantal pollen kan ook toenemen doordat tuinders het gras meer beginnen te maaien en het stuifmeel in de atmosfeer komt.

Als het weer de hele zomer constant warm en droog blijft, kan de pollenproductie toenemen als gevolg van doorgaans minder regenval.²

Allergie voor herfstpollen

Als de herfst begint, kunnen sommige hooikoortspatiënten eindelijk beginnen te ontspannen. Het aantal pollen neemt af doordat het weer zowel regenachtig als koeler wordt. Graspollen en onkruidpollen veroorzaken echter nog steeds enkele allergische reacties.

Landelijk versus stedelijk wonen

Hoewel het lijkt alsof pollen op het platteland met zoveel groen meer worden blootgesteld, zijn het in feite stedelijke gebieden in de stad die allergiesymptomen versterken. Studies tonen aan dat de totale hoogte van het pollengetal in de stad slechter is. Sterker nog, in vergelijking met boeren hadden alle andere beroepsgroepen een hoger risico om pollenallergieën te melden.²

Symptomen van pollenallergie

Blootstelling aan pollen kan bij mensen met allergieën lichamelijke problemen veroorzaken, zoals niezen, jeuk, verstopte neus, rode en gezwollen ogen, piepende ademhaling en een loopneus.³

Deze symptomen zijn gebaseerd op het aantal pollen voor die dag. Deze kunnen vaak gemiddeld 5 dagen vooruit worden gevolgd op weersvoorspellingen, zodat je jouw plannen kan aanpassen om een hoog aantal pollen te voorkomen.

Hoe om te gaan met een pollenallergie

Hooikoorts kan ervoor zorgen dat patiënten wanhopig op zoek zijn naar verlichting wanneer het seizoen piekt. Ongeacht door welke pollen iemand wordt beïnvloed, allergieën kunnen ondraaglijke symptomen veroorzaken.

Een pollenallergie kan niet alleen slopend zijn, maar mensen die eraan lijden ontmoedigen ook uit te kijken naar de warmere maanden.

Gelukkig zijn er nu veel opties om de ongemakkelijke effecten van pollenallergieën te verlichten en te beheersen. Gebruik deze tips en trucs om te proberen de ernst van jouw symptomen te voorkomen terwijl je de controle terugkrijgt.

Ramen dicht. Luchtreinigers aan.

Omdat het aantal pollen 's ochtends en' s avonds het hoogst is, is het belangrijk om de ramen gedurende deze tijd gesloten te houden om te voorkomen dat ze jouww huis binnenkomen.

Als je jouw Dyson-luchtreiniger en -ventilator op deze piekuren plant, kan je koel blijven en pollen uit jouw omgeving opvangen.⁴ Of je kan de Auto-modus gebruiken, die jouw luchtreiniger activeert zodra er een hoge mate van vervuiling wordt gedetecteerd, zodat de kamer te allen tijde wordt gezuiverd.

Door allergenen en 99,95% van de verontreinigende stoffen op te vangen, geniet je van jouw eigen ruimte thuis zonder je zorgen te maken over een invasie van pollen.⁵

 • Woman being directly cooled by the Dyson Purifier Cool fan

Fysieke barrières om pollen te voorkomen

Je kan helpen deeltjes op te vangen door vaseline aan te brengen rond gebieden zoals de neusgaten. Door op deze manier actief te voorkomen dat pollen jouw luchtwegen binnendringen, kun je allergische symptomen voorkomen. Het kan vooral 's nachts effectief zijn wanneer je probeert te voorkomen dat pollen jouw slaap verstoort.

Maak je huis grondig schoon

Als je jouw huis regelmatig schoonmaakt met een stofzuiger, kun je de hoeveelheid microscopisch klein stof en deeltjes zo klein als pollen verminderen. De Dyson V15™ Detect-stofzuiger telt en meet de grootte van stofdeeltjes zodat hij de zuigkracht kan aanpassen waar nodig.⁶ Met automatische dieptereinigingstechnologie die in de machine is ingebouwd, kun je erop vertrouwen dat jouw huis kan helpen het bestuivingsseizoen aan te pakken.

Vergeet niet om jouw Dyson V8™-handstofzuiger te gebruiken voor het reinigen van stoffering, stoelen en jouw matras. Met de Quick-release mini Motorhead-tool kun je oppervlakken gemakkelijk en snel reinigen, terwijl de Combination-tool helpt om brede oppervlakken te borstelen bij het wisselen tussen taken. Tenslotte wordt de kierenzuiger aanbevolen om tussen smalle openingen en rond randen te komen.

 • Dyson vacuum cleaner in handheld mode cleaning a child's bed.

Stofzuig langzaam, voorzichtig en grondig

Dit zal helpen om stof, vuil en pollen te verwijderen. Werk je weg door het huis, ruimte voor ruimte, vooral verborgen of moeilijk bereikbare plaatsen. Schakel tussen energiemodi voor gebieden met verschillende stofniveaus.

Vergeet de muren en plafonds niet

Probeer de Quick-release up-top adapter te gebruiken om in verschillende hoeken te draaien en te vergrendelen en om hoge gebieden te bereiken voor grondige reiniging.

 • Dyson Up-top adaptor cleaning a light

Gebruik de juiste tools, op de juiste manier

Dyson tools en accessoires zijn speciaal ontwikkeld voor moeilijk bereikbare plekken die extra zorg nodig hebben. Door ze op de juiste manier te gebruiken, kun je hardnekkige pollen, stof en haren van huisdieren aanpakken die anders moeilijk te verwijderen zijn.

Was beddengoed regelmatig

Terwijl pollen door de lucht reist, kan het vasthouden aan zowat alles wat het tegenkomt. Het dragen van met pollen bedekt materiaal kan jouw symptomen triggeren - was kleding regelmatig, ververs beddengoed regelmatig en douche voor het slapengaan om pollen van jouw haar en huid te verwijderen.

Volg je symptomen

Er zijn veel apps te downloaden die je helpen om je te waarschuwen of advies te geven over de relevante pollensoort en telling gedurende die dag. Houd een dagboek bij van jouw symptomen en raadpleeg jouw huisarts voor officieel medisch advies.

Ontdek Dyson-technologie

 • -

  Draadloze stofzuigers

  Pak microscopisch kleine stof- en pollendeeltjes aan met de krachtige stofzuigertechnologie van Dyson.

 • -

  Luchtbehandeling

  Beheers de allergenen in jouw omgeving met de Dyson-zuiveringstechnologie.

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson