Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).

Hoe laat je je haar sneller groeien?

Wist je dat je haar gemiddeld één centimeter per maand groeit? Als je dat vermenigvuldigt met het aantal haren op je hoofd, wordt je haar in één jaar tijd in totaal ongeveer 11 km langer¹. Dat is hoger dan de piek van de Mount Everest.
 
Haar is van essentieel belang om je warm en droog te houden en te beschermen. Er zijn allerlei factoren die de groeisnelheid van je haar kunnen beïnvloeden, zoals voeding, stress, een hormonale disbalans en zelfs bepaalde medische behandelingen. Dyson verdiept zich in de wetenschap van het haar om te onderzoeken hoe je schade kunt beperken en de groei kunt stimuleren.

Je haar helpen groeien

Oestrogeen, schildklierhormonen, glucocorticoïden, retinoïden, prolactine en groeihormonen hebben allemaal invloed op de haargroei.² Er bestaat geen simpel antwoord op de vraag hoe je je haar sneller kunt laten groeien, maar door te zorgen dat je haar gezond is, verminder je het risico op haarbreuk en ondersteun je de groei.
 
Met schedelmassages kun je de doorbloeding rond de haarwortels verbeteren³, haaruitval als gevolg van stress tegengaan (door ontspanning) en de haargroei stimuleren.⁴
 
Een andere manier om je haar gezond te houden, is door overmatige hitte (temperaturen van boven de 150°C) te vermijden en door spanning op de hoofdhuid en de haarzakjes te beperken (draag je haar dus niet te lang in een staart). Maar het belangrijkste is een evenwichtig voedingspatroon.  
 
Eenmaal beschadigd haar is niet meer te herstellen. Daarom is het belangrijk om het te beschermen. Als het haar water absorbeert, zwelt het op en kan het gaan pluizen. Het is dus een goed idee om te investeren in beschermende haarverzorging die ervoor zorgt dat de haarschors minder water opneemt.   
 
Dyson heeft een van de meest geavanceerde haarlaboratoria ter wereld opgericht. In dat laboratorium werken meer dan honderd haarwetenschappers, haardeskundigen en professionals om de wetenschap van het haar te ontrafelen zodat we innovatieve haarstylingtools en accessoires kunnen ontwikkelen die het haar gezond houden en onnodige schade zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe groeit haar?

Haar groeit in cycli waarbij er voortdurend aanwas is van nieuw haar. Een groeicyclus bestaat uit drie fases: de anagene fase, de catagene fase en de telogene fase.⁵

De anagene fase - groeifase

De haarwortel vormt de basis van het haarzakje. Het haarzakje produceert de haarschacht – door celdeling en groei – en verankert de haar in de huid. Bloedvaten voeren voedingsstoffen aan en geven hormonen af die de groei van het haar beïnvloeden.²
 
De anagene fase duurt meestal twee tot zes jaar. In deze fase wordt een hele haarschacht gevormd, van de wortel tot de punt.⁶ Een haar groeit zo'n 0,9 tot 1,3 cm per maand.  
 
Een haar kan tot wel één meter lang worden voordat hij uitvalt, afhankelijk van de groeisnelheid en de duur van de anagene fase.

De catagene fase - overgangsfase

Deze fase kondigt het einde van de actieve groei aan en duurt één tot twee weken. Het haarzakje maakt zich klaar om de haar te laten uitvallen, zich te resetten en de stamcellen voor te bereiden op de volgende groeifase.

De telogene fase - eindfase

In deze fase komt de haar los van het haarzakje. De telogene fase is de laatste fase van de haargroeicyclus. Na deze fase gaat het haarzakje zo'n drie maanden in rust, waarna het hele proces opnieuw begint.  
 
Van nature verlies je elke dag ongeveer 50 tot 150 haren², maar door factoren zoals beschadiging door extreme hitte, kunnen er meer haren uitvallen of afbreken. 

Dyson Supersonic used by woman to style long hair
 • Model with long, dark hair
 • Wat beïnvloedt de haargroei?

  Een haar bestaat uit ongeveer 86% keratine, 10% water en 4% vet, olie en pigmenten. Haar is het op een na snelst groeiende weefsel in het menselijk lichaam.⁷
   
  Er zijn allerlei factoren die beïnvloeden hoe snel je haar groeit. In de wintermaanden⁸ en in het tweede en derde trimester en de zwangerschap⁹ bevinden zich bijvoorbeeld meer haren in de groeifase.  

En onder invloed van hormonale veranderingen komen haarzakjes in de telogene fase, wat leidt tot haaruitval. Na een zwangerschap wordt dit fenomeen ook wel postpartum alopecia genoemd.¹⁰
 
Ook stress beïnvloedt de werking van het haarzakje.¹¹ Als het stresshormoon cortisol aanwezig is, verandert de groeifase.  
 
We kunnen dus geen definitief antwoord geven op de vraag hoe je je haar sneller kunt laten groeien, maar je kunt wel voorkomen dat je haar beschadigd raakt door minder hitte te gebruiken tijdens het stylen, de verzorging van je haar af te stemmen op je haartype en je haar gehydrateerd te houden om te voorkomen dat het broos wordt.   

Ga naar een Dyson Demo Store en ontdek hoe onze technologie kan helpen je haar gezond te houden of bestel een van onze haarstylingtools.

Dyson Demo Store

Bezoek de Dyson Demo Store

Exclusieve ervaringen. Tools op maat. Deskundig advies.

Gerelateerde artikelen

 • News
  -

  Haarschade door verven is terug te voeren naar wat er op moleculair niveau gebeurt. Dus als je je haar hiertegen wilt beschermen, moet je het ook op dat niveau beschermen. Dyson heeft gekleurd haar onder de microscoop gelegd om te onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het langer gezond en vitaal blijft en zijn glans behoudt.

  Lees verder

 • News
  Corrale

  Je hoeft geen stylist te zijn om de kunst van het krullen met een stijltang onder de knie te krijgen. Of je nu bouncy waves of glamorous krullen wilt creëren, Dysons Global Style Ambassadeurs geven hun tips & tricks.

  Lees verder

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson

¹Marsh, J.M. Gray, J. & Tosti, A. (2015). Healthy Hair, Springer, pp.8  

²Paus, R., & Cotsarelis, G. (2004). The Biology of Hair Follicles, The New England Journal of Medicine, 341, 7 

³Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue, Eplasty, 16, e8 

⁴Ando, T., Takeda, M., Maruyama, T., et al. (2013). Biosignal-based relaxation evaluation of head-care robot, Annual International Conference of the IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, pp. 6732–5 

⁵Ebling, F.J. (1987). The Biology of Hair, Dermatologic Clinics 

⁶Alonso, L. & Fuchs, E. (2006). The Hair Cycle, Journal of Cell Science 119, p. 391-393 

⁷Walli, H., Ghazal, H., German, S., Ali, M. & Zuberi, B.F. (2013). Prevalence of Stress and its Relation to Hair fall in Female Medical Students, J Pionner Med Sci, 3.4, pp.205 

⁸Randall, V.A. & Ebling, F.J.G. (1991; 2006). Seasonal changes in human hair growth, British Journal of Dermatology 

⁹Lynfield, Y.L. (1960). Effect of pregnancy on the human hair cycle, Journal of Investigative Dermatology 

¹⁰Eastham, J.H. (2001). Postpartum Alopecia, Annals of Pharmacotherapy alopecia 

¹¹Erling, T. (2016). Stress and the Hair Growth Cycle: Cortisol-Induced Hair Growth Disruption, Journal of Drugs in Dermatology