Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Dyson Airwrap gebruikt om haar te stylen

Hoe voorkom je haaruitval

Haaruitval of haarverlies kan vele verschillende oorzaken hebben; in sommige gevallen kun je er iets aan doen en in andere gevallen niet.¹

Volgens NHS statistics heeft ca. 50% van de vrouwen ouder dan 65 last van haarverlies of haaruitval² en twee derde van alle mannen.³

Hoewel het vaak voorkomt – en meestal niet iets is om je zorgen over te maken – kan haaruitval emotioneel belastend zijn en ons zelfvertrouwen en zelfbeeld aantasten.

Oorzaken van haarverlies

Haaruitval kan allerlei oorzaken hebben maar meestal gebeurt het door vernauwing bij de follikel, waardoor haarstrengen moeilijker groeien.⁴ Leeftijd en levensfase zijn aspecten die grote invloed hebben op onze gezondheid en de conditie van onze hoofdhuid veranderen. Oorzaken zijn: 

Zwangerschap

In het tweede en derde kwartaal van de zwangerschap neemt het aantal haren in de actieve groeifase (anageen) toe. Na de geboorte komen follikels door hormonale veranderingen in de catagene of telogene fase, wat leidt tot haaruitval.⁵  

Emotionele stress

Langdurige emotionele stress na een akelige gebeurtenis, zoals een sterfgeval, kan ervoor zorgen dat follikels van de groeifase in de rustfase belanden.⁶ Na twee of drie maanden is dit duidelijker te zien – het haar wordt dunner en valt uit, ook al is het maar tijdelijk. 

Ouder worden

Veel mensen krijgen dunner haar naarmate ze ouder worden. De haargroei neemt af bij veroudering van het lichaam. Elke haar wordt dunner en heeft minder pigment – daardoor wordt haar grijs.⁵ 
 

De vier fasen van de haargroeicyclus: 

Anageen – met een duur van acht jaar. In deze eerste fase van de cyclus groeit het haar actief. De cellen in de haarwortel dragen bij aan de haarschacht. Op een gegeven moment komt 80-90% van het hoofdhaar in de anagene fase terecht.⁷ 

Catageen – de catagene fase komt na de anagene fase. Dit is een korte fase die meestal vier tot zes weken duurt. De haarstreng wordt afgesneden van de bloedvoorziening.⁷ 

Telogeen – duurt twee tot drie maanden waarin het haar niet groeit en niet uitvalt. 

Exogeen – treedt in wanneer het haar begint uit te vallen. Deze fase kan twee tot vijf maanden duren. Mensen verliezen gemiddeld 50 tot 150 haren per dag.⁸ 

Ziekte en aandoening

Iemand die ziek is kan last hebben van dunner wordend haar en haarverlies. Dit wordt alopecia areata genoemd, een aandoening die zich ontwikkelt wanneer het immuunsysteem de follikels aanvalt als onderdeel van het afweersysteem, wat haarverlies veroorzaakt. Dat kan overal op het lichaam gebeuren. 

Ook tijdens de behandeling van een ziekte kan haar dunner worden of haarverlies optreden. Het bekendste voorbeeld is kankerbehandeling, vooral in de vorm van chemotherapie.⁹ 

Erfelijk haarverlies

Haarverlies kan ook een genetische oorzaak hebben. Het verlies komt dan niet door een ziekte maar door een natuurlijke combinatie van erfelijke genen, hormoonniveaus en ouder worden.¹⁰

Hormonale effecten

Verschillende hormonen hebben grote invloed op de haarcyclus en follikelstructuur.¹¹ Het gaat om androgenen, groeihormonen, estradiol, thyroxine, prolactine en melatonine. 

Hoe kun je haaruitval behandelen en verminderen

Haaruitval kan voor mensen heel vervelend zijn. Haarverlies en haaruitval kunnen verschillende oorzaken hebben en worden vaak verergerd door de levensstijlfactoren als stress, onevenwichtige voeding, ijzertekort en plotseling gewichtsverlies.

Maar je kunt er iets aan doen. Om een gezonde, regelmatige en effectieve haargroei te behouden is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd haaruitval preventief tegen te gaan.

Dingen die je kunt doen om haargroei te stimuleren:

 • Eet gezond en evenwichtig
 • Lichaamsbeweging vermindert stress en stimuleert endorfinen
 • Pas ontspanningstechnieken toe, zoals meditatie
 • Zorg voor een betere balans tussen werk en privé  
 • Masseer je hoofdhuid om de doorbloeding te stimuleren en de follikelcellen te rekken
 • Gebruik voedingssupplementen zoals vitamine A, C, D en E, en mineralen zoals ijzer, zink en biotine¹²
   

Als je wilt weten welke shampoo je kunt gebruiken of hoe je haaruitval of haarverlies kunt behandelen, zou je eerst moeten uitzoeken wat de oorzaak is van het probleem. Er zijn heel veel shampoos die claimen dat ze haaruitval verminderen en voller haar stimuleren, en tegelijkertijd zorgen voor haar dat glanst en er stralend uitziet. Het is belangrijk om de vermelde samenstelling goed te bekijken en te lezen wat er in reviews over gezegd wordt. 

Als je besluit een uitgekozen product te blijven gebruiken en de aanbevolen gebruiksroutine en aanwijzingen volgt, kun je na verloop van tijd resultaten of verminderd haarverlies zien.  

 • Close-up van haar
 • Kan de haargroei zich herstellen na haaruitval of kaalheid?

  In veel gevallen kan de haargroei terugkeren of verbeteren na toepassing van verschillende bovengenoemde methoden. 

  Wanneer de haarfollikel gesloten of verdwenen is of al lange tijd geen nieuwe haarstrengen heeft gevormd, is het onwaarschijnlijk dat er op die plek weer haar gaat groeien. Oorzaken daarvan kunnen ouderdom, genen en ziekte zijn.  

Je haar voller laten lijken

Als je haar dun blijft zijn er mogelijkheden om meer volume in je haar te krijgen. Mogelijkheden zijn: 

 • Nat haar van onder naar boven föhnen 
 • Pruiken en haarstukjes 
 • Haartransplantie 
 • Chirurgische ingreep (hoofdhuidreductie) 
 • Immunotherapie 
 • Steroïden¹³
 • Lichttherapie¹³
 • Haarlijn tatoeëren¹³
 • Dyson Airwrap wordt gebruikt om haar te krullen en meer volume te creëren
 • Dunner wordend haar camoufleren op het voorhoofd

  Maatregelen voor een ogenschijnlijk dikkere haardos en een voller volume kunnen het haarverlies verdoezelen, wat goed kan zijn voor je zelfvertrouwen.  

  Haarverzorgingsproducten zoals styling mousses kunnen je haar volumineuzer en dikker maken en zo je zelfvertrouwen een oppepper geven. 

  Als je een middenscheiding aanbrengt en je haar langs beide kanten van je gezicht laat hangen, zal het haar er voller uitzien. Bij de kapper is het mogelijk om lagen toe te voegen om meer volume en definitie in het haar te brengen.   

  Met het aanbod haarstylingproducten van Dyson kun je verschillende stijlen geven aan je haar zonder intense hitte te gebruiken.  

Het is normaal dat je haar dunner wordt

Het is vervelend als je haar dunner wordt, maar het hoort bij het leven. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies zijn er veel manieren om het proces te vertragen en je haar te behouden. Gebruik bijvoorbeeld vitaminesupplementen, verander je eetpatroon en blijf bewegen. Je kunt ook vragen om medische ondersteuning of advies inwinnen bij je huisarts. 

Dyson Corrale, Dyson Airwrap en Dyson Supersonic

Ontdek Dyson haarstyling

Beschermt tegen extreme hitteschade. Met meer nadruk op
controle en minder op hitte.

Gerelateerde artikelen

 • guide
  Dyson Supersonic used to style hair

  Gezonde hoofdhuid, gezond haar

  We spenderen heel wat tijd en geld aan onze huid en aan ons haar, maar we hebben te weinig oog voor onze hoofdhuid. Ontdek hoe je een gezonde hoofdhuid krijgt met onze tips.

  Lees verder

 • guide
  Dyson Coralle hair straightener used by model to curl hair

  Je hoeft geen stylist te zijn om de kunst van het krullen met een stijltang onder de knie te krijgen. Of je nu bouncy waves of glamorous krullen wilt creëren, Dysons Global Style Ambassadeurs geven hun tips & tricks.

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson

¹ Jennifer Mary Marsh; John Gray; Antonella Tosti (18 augustus 2015), Healthy Hair, Springer, pp.97-99.  

² https://www.bbc.co.uk/news/uk-40118058#:~:text=NHS%20England%20estimates%20that%20around,inheritance%20and%20the%20hormone%20testosterone.&text=%22This%20effects%20one%20in%20four%20women.  

³ https://www.menshealthforum.org.uk/hair-loss-faqs#:~:text=Two%2Dthirds%20of%20all%20men,%2C%20followed%20by%20Afro%2DCaribbeans.  

⁴ https://www.healthline.com/health/cosmetic-surgery/hair-miniaturization#when-to-talk-with-a-doctor 

⁵ Andrea M. Park (Nov 2018), Hair Biology: Growth and Pigmentation 

⁶ IM Hadshiew, K Foitzik, PC Arck, R Paus (2004) Burden of Hair Loss: Stress and the Underestimated Psychosocial Impact of Telogen Effluvium and Androgenetic Alopecia, Journal of investigative Dermatology, 123 (3), pp. 455-457 

⁷ https://www.verywellhealth.com/what-is-the-anagen-phase-of-hair-growth-1069411 

⁸ 2Paus, R., & Cotsarelis, G. (2004). The Biology of Hair Follicles, The New England Journal of Medicine, 341, 7 

⁹ Vladimir A.Botchkarev (2003), Molecular Mechanisms of Chemotherapy-Induced Hair Loss, 8 (1), pp. 72-75 

¹⁰ S. Basit (2014), Genetics of human isolated heredity hair loss disorders 

¹¹ Grymowicz et al (2020) Hormonal Effects on Hair Follicles, International Journal of Molecular Sciences, 21 (15), pp.1 

¹² Kayla McDonell, RD (August 2021), The 5 Best Vitamins for Hair Growth 

¹³ https://www.nhs.uk/conditions/hair-loss/