Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).

Hoe houd je je huis koel deze zomer?

Als je in de zomer last hebt van de warmte, ben je waarschijnlijk niet de enige.  Nu we steeds vaker te maken hebben met extreme temperaturen, kan dit van grote invloed zijn op hoe we ons voelen en in het dagelijks leven functioneren. We spraken met Evan Stevens, Hoofd Environmental Care bij Dyson. Hij verklapt zijn beste tips om je huis deze zomer koel te houden.

Tip 1: Doe gordijnen en rolluiken dicht

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om zonlicht naar binnen te laten op een zonnige dag, maar hierdoor creëer je een broeikaseffect – tot wel 30 % van de ongewenste warmte komt binnen via je ramen.[1] Houd de ramen, gordijnen en rolluiken overdag dus gesloten om zo min mogelijk zonlicht binnen te laten. ’s Nachts koelt het in de zomer af. Maak er daarom een gewoonte van om je ramen ’s nachts open te zetten, zodat koelere lucht naar binnen kan. Zorg er wel voor dat je ze ’s morgens weer dichtdoet voordat de temperatuur oploopt, en doe ze ’s avonds weer open wanneer de temperatuur geleidelijk afneemt.

Tip 2: Ga de hitte te lijf met een verkoelende luchtstroom

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat omgevingsgerelateerde stressfactoren zoals lawaai of temperatuur de kwaliteit en hoeveelheid slaap kunnen beïnvloeden.[2] Bij extreem hoge temperaturen in warme zomernachten kan het een hele uitdaging zijn om koel te blijven. Luchtreinigingsventilatoren van Dyson maken gebruik van de Air Multiplier™-technologie met oscillatie van 350 graden en verspreiden tot wel 290 liter lucht per seconde om je koel te houden.[3] De vernieuwde Dyson Purifier Cool Formaldehyde is nu 20 % stiller maar reinigt de lucht nog steeds even effectief voor een betere nachtrust.[4]  

Tip 3: Verminder het aantal warmtebronnen in huis

Elektronische apparaten kunnen ook extra warmte genereren en op die manier de kamertemperatuur verhogen. Bij traditionele gloeilampen bijvoorbeeld wordt zo’n 90 % van de energie omgezet in warmte, en slechts 10 % in zichtbaar licht.[5] Ga dus voor energiezuinige lampen en maak er een gewoonte van om alle elektronische apparaten die je niet gebruikt uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. De temperatuur binnenshuis kan ook stijgen door te koken of te bakken; kies dus voor een lichtere maaltijd of bereid eten buiten, bijvoorbeeld op de barbecue. Zo verlaag je ook meteen het PM2,5-niveau in huis, dat vaak ontstaat door verbranding tijdens het koken.

A Dyson air purifier.
 • Tip 4: Regel je lichaamstemperatuur op natuurlijke wijze

  Kies lichte, ademende kleding en beddengoed van linnen of katoen en vermijd synthetische materialen zoals polyester. Deze natuurlijke vezels absorberen vocht zoals zweet en helpen je lichaam op natuurlijke wijze af te koelen. Polyester daarentegen is waterbestendig en minder effectief in het afvoeren van zweet. Verrassend genoeg is een warme douche beter dan een ijskoude. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan extreme kou, probeert het zijn kerntemperatuur op peil te houden door de bloedstroom naar de huid te reguleren. Hoewel een koude douche dus korte tijd verlichting kan brengen, is het lichaam geneigd warmte vast te houden. Na een lauwwarme douche probeert het lichaam af te koelen en stroomt er meer bloed naar de huid, zodat je warmte kwijtraakt.[7]

 • [1] https://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/Climate-change/news/news/2021/5/keep-cool-this-summer-to-protect-your-health

  [2] US Department of Energy. "https://www.energy.gov/energysaver/design/windows-doors-and-skylights/update-or-replace-windows"

  [3] World Health Organisation: WHO technische meeting over slaap en gezondheid Bonn Germany, 22-24 januari 2004: lees hier.  

  [4] In maximale stand. Getest op luchtprojectie, zuiveringsdekking in een ruimte van 81m3. Exclusief Dyson Pure Cool Me, dit product is een ventilator en geen AC-eenheid.

  [5] 20% stiller dan de voorganger van Dyson, alleen van toepassing op Dyson Pure Cool en Dyson Pure Cool Formaldehyde.

  [6] How Incandescent Bulbs Are Inefficient — Scientific Lights

  [7] Source: Weather.com and Insider.com.

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson