Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).

Dyson onderzoekt luchtvervuiling binnen, buiten en onderweg met Olympisch atleet Dafne Schippers

 • Dafne Schippers Dyson purifier ervaring

  Dafne Schippers is een Olympisch atlete en meervoudig wereldkampioen sprint. Dyson onderzocht samen met haar aan welke bronnen van luchtvervuiling ze wordt blootgesteld in haar dagelijks leven. Zowel buiten, binnen in huis en op pad. Dyson engineers hebben de data verzameld via de sensoren in de Dyson rugzak – een draagbaar GPS-apparaat waarmee de luchtkwaliteit gemeten wordt - en via de sensoren in de Dyson luchtreinigers in huis. Door deze data te analyseren heeft Dyson de verschillende activiteiten waarbij vervuiling optreedt kunnen blootleggen.

  Map Paris

Luchtkwaliteit buiten


Op de route die Dafne regelmatig af legt in haar woonplaats in de omgeving van Arnhem zijn we de luchtvervuiling gaan meten. De data laat pieken NO2 (veelal afkomstig uit uitlaatgassen) zien wanneer Dafne in haar auto stapt en over wegen met veel verkeer rijdt. De uitstoot van auto's is een veelvoorkomende bron van NO2, waarbij de luchtvervuilingniveaus stijgen bij het rijden over drukkere wegen.

Vooral bij stoplichten waar veel mensen en stilstaande voertuigen samenkomen kan dit zorgen voor meer luchtvervuiling. We zien een duidelijk verschil in luchtkwaliteit in de route die Dafne neemt, waarbij deze slechter wordt naarmate ze verder van het bos gaat en richting de drukke stad rijdt.

 

 • Luchtkwaliteit rondom Dafne's huis

  Map Arnhem, Gelderland, Nederland
 • Luchtkwaliteit gedurende Dafne haar dag

Luchtkwaliteit bij Dafne thuis

Dyson heeft niet alleen de luchtkwaliteit onderweg gemeten, maar ook de luchtkwaliteit bij Dafne in huis met de Dyson Pure Cool Formaldehyde luchtreiniger. In de ochtend is er een duidelijke piek in PM2.5 (fijnstof vaak veroorzaakt door roken, bacteriën of allergenen) en VOS waargenomen die hier waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het gebruik van deodorant en parfum. 

Een stijging van vluchtige organische stoffen (VOS) wordt waargenomen in de woonkamer en de badkamer tijdens het schoonmaken van het huis. VOS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemicaliën die vaak verwerkt zijn in schoonmaakproducten en luchtverfrissers.

 • Map Paris

“Ik train hard, ik drink goed, ik eet gezond, en doe alles om de beste van de wereld te zijn. Ik vind het daarbij minstens zo belangrijk om gezonde lucht in te ademen. We hebben onze longen hard nodig.” – Dafne Schippers

 • Filter
  Filter
 • Een schoon huis

  Zonder het door te hebben kunnen fijnstof en vluchtige stoffen de luchtkwaliteit in huis flink aantasten. De kwaliteit van de lucht die we inademen, is ontzettend belangrijk. Vaak is de lucht binnen tot wel 5x meer vervuild dan buiten, dit heeft allerlei oorzaken zoals koken, gebruik van schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld bloemen in huis.

  De luchtkwaliteit in de woning van Dafne werd gemeten met behulp van de nieuwe generatie luchtreinigers die naast supernauwkeurig, 20% stiller zijn.

  De Dyson Purifier Cool Formaldehyde luchtreiniger heeft een intelligente detectiefunctie die vervuilende stoffen opvangt via een volledig afgesloten HEPA filtersysteem. Daarmee worden 99,95% van de mogelijk schadelijke en vervuilende stoffen zo klein als PM0.1, zoals bacteriën en H1N1¹ opgevangen. Met gepatenteerde Air Multiplier ™ technologie wordt gezuiverde lucht vervolgens naar alle hoeken van de kamer geprojecteerd.

 • Dyson luchtreinigers

  Reinigt de lucht, verwarmt en verkoelt je. Dysons nieuwste luchtreinigers detecteren en vernietigen formaldehyde¹, en verwijderen tevens gassen² en 99,95% van het ultrafijnstof.³

Press contacts

¹ Getest op filtratie-efficiëntie met deeltjes zo klein als 0,1 micrometer (EN1822, ISO29463).