Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
The James Dyson Award Top 20 shortlist.

James Dyson Award kondigt wereldwijde top 20 shortlist aan

 

Vandaag markeert het begin van de internationale stadia van de James Dyson Award 2022, aangezien de wereldwijde shortlist van 20 baanbrekende uitvindingen is aangekondigd. Allen hebben de kans om een wereldwijde winnaar te worden en € 33.000 te ontvangen ter ondersteuning van de volgende fase van hun uitvindingen.

In september maakte de Award de nationale winnaars en runners-up in 29 landen en regio's bekend. Van intraveneuze therapieën voor thuis tot apparaten voor revalidatie na een beroerte – de James Dyson Award onthult de slimste uitvindingen.

 

Nu hebben 15 Dyson-ingenieurs, wetenschappers en ontwerpers van over de hele wereld de 87 James Dyson Award nationale finalisten beoordeeld om de wereldwijde Top 20-shortlist te selecteren.

De Top 20 Shortlist

James Dyson Award Top 20 Shortlist video.

Uitvinding stopt nooit

Studenten en jonge ingenieurs over de hele wereld blijven bewijzen dat uitvindingen nooit ophouden; ze hebben het vermogen om de moeilijkste problemen ter wereld op te lossen. De James Dyson Award Top 20 Shortlist-uitvindingen zijn ontworpen om wereldwijde problemen direct op te lossen met unieke oplossingen. Of dat nu een drijvende barrière is om plastic afval in rivieren te geleiden of een apparaat voor het monitoren van de borstgezondheid, deze ideeën hebben wereldwijde weerklank en potentieel.

 

“Het was een voorrecht om alle inzendingen te lezen en de verbazingwekkende hoeveelheid hard werk en inspanning te zien. Het debatteren met mijn collega's over wie de Top 20 Shortlist zou moeten maken, was een plezierig proces - de diversiteit in het panel leidde tot een aantal inzichtelijke gesprekken." Lucy Harden, Design Manager bij Dyson

 

Bij Dyson geloven we dat geweldige ideeën voortkomen uit een diversiteit aan gedachten en ervaringen. Onze juryleden vertegenwoordigen het brede scala aan kennis en expertise binnen de wereldwijde onderzoeks-, ontwerp- en ontwikkelingsteams van Dyson. Ze zijn gespecialiseerd in een breed scala aan technische gebieden, waaronder duurzaamheid, geneeskunde, software, technisch ontwerp en landbouw. Ze werden vergezeld door goed presterende Undergraduate-ingenieurs van het Dyson Institute of Engineering Technology om hun inzicht te delen en conventionele ontwerpprocessen uit te dagen.

 

“Het is altijd fascinerend om het scala aan uitdagingen van over de hele wereld te zien, vooral de problemen waar ik me voorheen niet bewust van was, naar voren te brengen. Het is geweldig als deelnemers uit verschillende plaatsen zich op soortgelijke problemen concentreren, maar heel verschillende benaderingen volgen om ze op te lossen. De diversiteit van gedachten elk jaar houdt de James Dyson Award spannend.” Kay Yeong, hoofdingenieur bij Dyson

 

Het panel analyseerde, debatteerde en beoordeelde alle nationale finalisten, kwam virtueel samen om samen te werken en de inzendingen voor de Top 20 Shortlist te verkleinen.

 • Een kit met de nodige ingrediënten om bioplastics te maken van organisch afval.

  Nationale runner-up, Spanje.

 • Een sproeisysteem dat plantaardige oliën gebruikt om gespoten pesticidedruppels te verhullen.

  Nationale runner-up, USA.

 • Een verstelbare brace voor mensen met scoliose.

  Nationale winnaar, USA.

 • Een open-source apparaat om de autonomie van slechtziende zwemmers te vergroten.

  Nationale winnaar, Italië.

 • Geïntegreerde aquacultuurtechnologie die opgeloste zuurstof in water kan verhogen om de opbrengst van viskwekers te verhogen.

  Nationale runner-up, Zweden.

 • Een duurzame prothese voor degenen die een borstamputatie hebben ondergaan.

  Nationale winnaar, Filipijnen.

 • Een diagnosesysteem voor genetische syndromen/ziektes.

  Nationale winnaar, China.

 • Een hulpmiddel voor het thuis monitoren van de borstgezondheid, die begeleide zelfcontroles biedt.

  Nationale winnaar, VK.

 • Een postpartum-ondersteuningsapparaat dat de fysieke belasting van nieuwe moeders met beperkte mobiliteit vermindert.

  Nationale winnaar, Nieuw-Zeeland.

 • Ivvy vervangt de huidige intraveneuze paal door een draagbaar apparaat, waardoor de patiënt meer comfort en mobiliteit krijgt.

  Nationale winnaar, België.

 • Een systeem dat restwarmte gebruikt om vloeibaar gevaarlijk afval van industrieën zoals gieterijen, werkplaatsen en recyclingbedrijven te behandelen.

  Nationale runner-up, Zweden.

 • Een interactieve tafel van vermenigvuldiging voor kinderen (tot twaalf keer tafels) om te leren.

  Nationale winnaar, Ierland.

 • Een machine die plastic flessen recyclet tot een 3D-printerfilament.

  Nationale runner-up, Canada.

 • Proteus Controller is ontworpen om gehandicapte gamers toegang te geven tot games door een Lego-achtige kit met componenten te bieden die in oneindige configuraties kunnen worden gemonteerd.

  Nationale runner-up, Ierland.

 • Een sensorpakket dat tot doel heeft het herstel van radiosondes die worden gebruikt bij het maken van weersvoorspellingen te vergroten.

  Nationale runner-up, Zwitserland.

 • Een apparaat dat is ontworpen om thuis de persoonlijke therapeut van een patiënt een beroerte heeft gehad te zijn.

  Nationale winnaar, Singapore.

 • Een apparaat om eczeempatiënten te helpen omgaan met hun ondraaglijke jeuk.

  Nationale runner-up, Singapore.

 • SmartHeal is een nauwkeurige, betaalbare en schaalbare slimme pH-sensor geïntegreerd met een wondverband.

  Nationale winnaar, Polen.

 • Een serie anesthesiemaskers van verschillende afmetingen die worden aangebracht op dierenpatiënten in veterinaire klinieken.

  Nationale runner-up, Nieuw-Zeeland.

 • Een drijvende barrière die plastic afval in rivieren tegenhoudt of leidt.

  Nationale winnaar, Duitsland.

 • Welke uitvindingen zijn Top 20 Shortlist waardig?

 • Sam Dill, Sustainability Engineer bij Dyson, zegt: "Een Top 20 Shortlist-idee moet aantonen dat het een echt probleem oplost. Er moet bewijs zijn van real-world onderzoek en analytisch denken, met iteratief prototyping en testen om te verfijnen en aan te tonen dat een concept bestand is tegen nauwkeurig onderzoek en het potentieel heeft om op grote schaal een verschil te maken."

Houd ons in de gaten voor 16 november 2022, wanneer Sir James Dyson de wereldwijde winnaars van de James Dyson Award bekendmaakt.

 

 

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson