Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
The James Dyson Award Top 20 shortlist.

Dyson ingenieurs selecteren de James Dyson Award Global Top 20-finalisten.

 

De wereldwijde shortlist van de 20 James Dyson Award baanbrekende uitvindingen is weer aangekondigd. Allen maken kans om de wereldwijde winnaar te worden en £ 30.000 te ontvangen om de volgende fases van hun uitvinding ter ondersteunen.

In augustus werden de nationale winnaars en runners-up bekend gemaakt in 28 landen en regio's. Van keukengerei gemaakt voor blinden, een Plastic Scanner om plastic goed te kunnen onderscheiden en recyclen tot een dynamische orthese voor kinderen met hersenverlamming. Dit was nog maar het begin van het ontdekken van 's werelds meest slimme uitvinders.

Uitvinden stopt nooit.

Studenten wereldwijd blijven bewijzen dat uitvinden nooit ophoudt en dat ze het vermogen hebben om de moeilijkste problemen ter wereld op te lossen. 2021 is opnieuw een recordjaar voor de Award met het hoogste aantal inzendingen ooit: meer dan 2.000 ingediende projecten. De Top 20-uitvindingen zijn ontworpen om wereldwijde problemen op te lossen met unieke oplossingen. Of dat nu een scanner is om soorten plastic te bepalen, een hulpmiddel bij het tekenen of een nieuw anticonceptiemiddel voor mannen, deze oplossingen hebben wereldwijde resonantie. Veel van deze ideeën zijn de afgelopen twee jaar ontwikkeld in een wereldwijde pandemie. Virtueel samenwerken met teamgenoten en optimaal gebruik maken van de middelen thuis terwijl de laboratoria gesloten waren.

De top 20 shortlist.

15 Dyson-ingenieurs en -ontwerpers hebben de 83 nationale finalisten beoordeeld om de wereldwijde Top 20-shortlist van uitvindingen van dit jaar samen te stellen. We vroegen hen om hun mening te geven over de line-up.

 • James Dyson Award Top 20 video.
 •  

   

 • John McGarva - James Dyson Award Top 20 judge.

  • “Ik geloof dat de James Dyson Award een uiterst effectieve manier is om jonge ingenieurs aan te moedigen zich op hun ideeën te concentreren en de ontwerpen snel vooruit te helpen. De Award biedt een goede basis voor innovatie en om de steun en erkenning te krijgen die teams en individuen nodig hebben om te slagen.”

    

    - John McGarva, Global Head of Design Engineering bij Dyson en Top 20 jurylid.

Het panel analyseerde, overlegde en beoordeelde alle nationale finalisten en kwam virtueel samen om de definitieve shortlist samen te stellen.

 • Een niet-giftige vlamvertrager voor gebruik op meerdere materialen.

  Nationale runner-up, Canada.

 • ArchGuard biedt op unieke wijze volledige cerebrale bescherming tijdens transkatheter-aortaklepvervangingsprocedures (TAVR).

  Nationale runner-up, VS.

 • Bio leer gemaakt van schillen van citrusvruchten en bijenwas.

  Nationale runner-up, Maleisië.

 • Een op echografie gebaseerd, omkeerbaar en hormoonvrij anticonceptiemiddel voor mannen voor thuisgebruik dat de spermatogenese tijdelijk wijzigt.

  Nationale winnaar, Duitsland.

 • Een elektronisch hulpmiddel dat traditionele kunstapparatuur toegankelijk maakt. Het kan aan een rolstoel worden bevestigd en op de vloer worden getekend terwijl de persoon zijn stoel beweegt.

  Nationale runner-up, VK.

 • Een mobiel apparaat waarmee visueel beperkte gebruikers voetbalwedstrijden kunnen beleven via aanraking.

  Nationale runner-up, Ierland.

 • Een mechanisch hulpmiddel waarmee iedereen met beperkte handmobiliteit kan schrijven, schilderen, tekenen en een touch-screen apparaat kan gebruiken.

  Nationale winner, Canada.

 • HIIVE stelt imkers in staat om bijen in een natuurlijke omgeving te houden, door het gedrag van de Apis Mellifera te ondersteunen.

  Nationale runner-up, Duitsland.

 • Een draagbaar biomedisch apparaat voor pijnloze, goedkope, thuis-intraoculaire druk te testen.

  Nationale winnaar, Singapore.

 • Een duurzame sanitaire oplossing die gebruik maakt van upcycled afval en het gebruik van zoetwater vermindert.

  Nationale runner-up, Singapore.

 • Een modulaire enkel-voetorthese voor kinderen die meegroeit met de gebruiker.

  Nationale winnaar, Australië.

 • ManiFlex biedt een nieuwe functionele en geïntegreerde orthese met de unieke eigenschappen van TPU (kunststof).

  Nationale winnaar, België.

 • Kleurveranderend materiaal om te bepalen hoeveel druk er wordt uitgeoefend, voor medische en atletische doeleinden.

  Nationale runner-up, VS.

 • Een stoel die druk uitoefent om mensen met autisme te ondersteunen en te kalmeren.

  Nationale winnaar, Frankrijk.

 • Een tweecomponenten afdichtingsmiddel dat dient als basisingrediënt voor de productie van afdichtingsmiddelen voor vliegtuigbrandstoftanks.

  Nationale winnaar, Filippijnen.

 • De goedkope, draagbare Plastic Scanner vertelt ter plaatse van welk type plastic een product is gemaakt, om recyclingprocessen te verbeteren.

  Nationale runner-up, Nederland.

 • Een petroleumvrij houtachtig materiaal duurzaam geproduceerd met afval uit de kombucha-industrie.

  Nationale winnaar, VS.

 • Het REACT-systeem maakt gebruik van een snel, opblaasbaar tamponade-apparaat dat in een steekwond wordt ingebracht. De geautomatiseerde inflatie zorgt voor interne druk direct op de bloedingsplaats, waardoor het bloeden sneller onder controle wordt gebracht dan de huidige methoden.

  Nationale winnaar, VK.

 • In tegenstelling tot conventionele rolstoelmodellen kunnen mensen met een beperkte arm- en handfunctie S'werve bedienen door hun gewicht te verplaatsen en met één hand te bedienen.

  Nationale runner-up, Zwitserland.

 • Zerogap helpt mensen met verlamde onderste ledematen de afstand tussen de rolstoel en het toilet te verkleinen.

  Nationale winnaar, Taiwan.

 • Kay Yeong - James Dyson Award Top 20 judge.

  • “Wat de meeste indruk op mij maakte van de Top 20-shortlist, was dat veel inzendingen afkomstig waren van een zeer menselijke gedachtegang – empathie. Uitvindingen zijn geïnspireerd op het lijden van anderen, of het nu gaat om beperkingen in mobiliteit, barrières in communicatie, visuele beperkingen, enzovoort. Door deze problemen aan te pakken, blijkt dat jonge mensen om hen geven en een echt verschil willen maken."

    

    - Eilenne Loh, Floorcare Design Engineer bij Dyson en Top 20 jurylid.

 • Wat maakt een inzending Top 20 waardig?

 • Lead Technology Scout, Kay Yeong,  zegt: "De uitvinding moet een echte uitdaging oplossen met een goed onderzocht en elegant ontwerp. De deelnemers moeten aantonen dat ze echt begrijpen wat het probleem is, in gesprek gaan met experts en eindgebruikers, en zoveel mogelijk proberen om hun oplossingen te testen en te verbeteren.”

   

  Kay Yeong - James Dyson Award Top 20 judge.

 • Alex Davison - James Dyson Award Top 20 judge.

   

  ““Een weloverwogen ontwerp is het belangrijkst, met bewijs van een diep iteratief proces en een openheid rondom falen – de geleerde lessen en gemaakte verbeteringen. Grote uitvindingen hebben tijd nodig om uitgewerkt te worden, en mislukkingen zijn nodig om het ontwerp te verfijnen. ” Alex Davison, Undergraduate Engineer at the Dyson Institute of Engineering and Technology.

Houd de website in de gaten op 17 november 2021, wanneer Sir James Dyson de wereldwijde winnaars van de James Dyson Award bekendmaakt.

 

Lees hier meer over de 2020’s Internationale winnaars.

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson