Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Feature

Yara Michels is contentmaker, eigenaar van accessoiremerk Ateljé en is momenteel zelf haar huis aan het verbouwen. “Veel van ons zijn de afgelopen maanden gaan klussen. Heerlijk, je huis meer eigen maken! Maar er komt ook fijnstof bij kijken, en dat zie je niet zomaar met het blote oog. Het idee dat de Dyson Purifier Cool Formaldehyde dat voor me uit de lucht filtert, en ik steeds digitaal kan zien hoe het gaat met de luchtkwaliteit, geeft me een gerust gevoel. Bij een schoon huis hoort schone lucht. En daarnaast vind ik de koele luchtstroom fijn, vooral tijdens het slapen. Dat deze luchtreiniger ook nog eens in zo'n mooi gouden jasje komt, is helemaal een plus. Het oog wil ook wat natuurlijk!"

Verbouwing in uitvoering

Nu de herfst is begonnen verschuiven we langzaamaan van het zomerse buitenleven terug naar binnen. Een mooi moment om van je huis een warme en fijne plek te maken voor de aankomende winter. En dat betekent misschien ook wel verhuizen of verbouwen. In combinatie met de pandemie heeft het afgelopen anderhalf jaar ook geleid tot recordniveaus van doe-het-zelf- en woningrenovatieprojecten[1]. En die verhuizingen en make-overs brengen nieuwe meubels en verf met zich mee, die allemaal zouden kunnen bijdragen aan potentieel schadelijke vervuilende stoffen zoals formaldehyde[2].  

Waarom is schone lucht belangrijk in huis?

Je brengt gemiddeld meer dan 20 uur van je tijd per dag binnen door. In huis, op werk of school: in alle ruimtes is frisse lucht belangrijk. Helaas is de lucht binnen vaak ongezond. Je kunt er letterlijk doodziek van worden. Ongezonde lucht betekent dat je vervuilende stoffen inademt uit bijvoorbeeld verkeer of industrie, zoals fijnstof en ozon. Luchtvervuiling binnen ontstaat door roken, houtkachels, kaarsen, koken en slechte ventilering. Probeer jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen een ongezond binnenklimaat. De beste tip hiervoor: ventileren en luchten[3].

A Dyson air purifier.
 • Wat is formaldehyde en waar vind je het in huis?

  Onze huizen zijn een multifunctionele ruimte geworden. Naast slapen en spelen, werken en sporten we nu ook (meer) in huis en is de kwaliteit van de lucht die we inademen nog belangrijker geworden. Bronnen van vervuiling zijn aanwezig in alle aspecten van ons dagelijks leven. Zoals de PM2.5 (zoals rook en roet) die wordt uitgestoten tijdens het koken, VOS (vluchtige stoffen) die vrijkomen uit schoonmaakproducten en de voortdurende uitstoot van formaldehyde uit onze woonkamermeubels.

  Formaldehyde is een kleurloos gas wat onder andere door meubels, verf, behang, multiplex en huishoudelijke schoonmaakproducten wordt uitgestoten[4]. Omdat formaldehyde 500 keer kleiner is dan deeltjes ter grootte van 0,1 micron, is het bijzonder moeilijk op te vangen. Als je er niks tegen doet, kan het leiden tot langdurige blootstelling vanwege de continue afgifte van chemicaliën in de lucht.

 • Wat kun jij doen om je huis schoon en zo gezond mogelijk te houden tijdens een verbouwing?

  Ken Armstrong, Senior Air Purification Scientist bij Dyson, deelt zijn inzicht in de belangrijkste verontreinigende stoffen die kunnen voorkomen tijdens woningrenovatie - en deelt tips hoe je je huis schoon kunt houden tijdens een verbouwing.

   

  1.     Doe onderzoek naar de meubels en vloeren die je kiest

  - Kies voor harde vloeren in plaats van tapijten. Als je wel voor een nieuw tapijt kiest, neem er dan een die minder VOS-emissies afgeeft en vraag om het gebruik van lijmen of kleefstoffen die niet giftig zijn en weinig VOS bevatten. Laat ramen en deuren open wanneer het tapijt wordt gelegd, zodat vervuilende stoffen zo snel mogelijk kunnen verwaaien.

  - Kies voor producten met een laag formaldehydegehalte of koop tweedehands meubelen. Producten ontgassen in de loop van de tijd (soms jaren) minder formaldehyde. Wanneer je nieuwe meubels koopt, koop dan massief houten meubels of volledig verzegelde geperste houten (MDF) meubels. 

  - Kies beddengoed en stoffering gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, het liefst ongeverfd of geverfd met VOS-arme of VOS-vrije verven.

   

  2.     Luchten

  - Ventilatie is essentieel. Ventileer je ruimte door een raam open te zetten of gebruik mechanische ventilatie zoals een ventilator. Open productverpakkingen en laat nieuwe meubels “ademen” voordat je ze in huis neerzet. Consumentenproducten die formaldehyde afgeven hebben de neiging om de hoogste concentraties af te geven wanneer ze nieuw zijn. Zorg dat je een nieuw vloerkleed uitrolt en laat luchten in een goed geventileerde ruimte voordat je deze in huis neerlegt. Houd kamers goed geventileerd wanneer je voor het eerst nieuwe meubels of tapijten in huis haalt, maar ook tijdens schilder- of lakprojecten.

   

  3.     Investeer in een luchtreiniger

  - De nieuwste generatie Dyson luchtreinigers zijn voorzien van formaldehyde-detectietechnologie. Ze bevatten ook Dyson's Selective Catalytic Oxidisation (SCO)-filter dat formaldehyde op moleculair niveau vernietigt en opsplitst in kleine hoeveelheden water en CO2.[5] Het voegt vervolgens samen met zuurstof uit de lucht om formaldehyde continu te vernietigen.

   

  4.     Weg met dat stof

  - Kies de juiste stofzuiger: er bestaan verschillende stofzuigers die zijn ontworpen voor verschillende vloertypes en woninggroottes. Het kiezen van de juiste machine voor je huis zal een groot verschil maken met het gemak en de snelheid waarmee je je huis kunt schoonmaken.

  - Gebruik het juiste gereedschap: Dyson stofzuigers worden geleverd met verschillende opzetstukken en accessoires om ervoor te zorgen dat je altijd het juiste gereedschap hebt om elk hoekje van je huis schoon te maken.

  - Stofzuig van boven naar beneden: het klinkt simpel, maar wordt vaak vergeten: als algemene regel raden Dyson engineers aan om hoog te beginnen. Begin dus bijvoorbeeld bij plafondventilatoren of roosters, voordat je je bank en tapijt stofzuigt.

  - Maak je huis regelmatig grondig schoon: stof kan en zal zich overal verzamelen, niet alleen op je vloeren. Denk ook aan gordijnen of de bodem van je kledingkast.

Luchbehandelingsapparaten van Dyson

Ontdek Dyson luchtbehandeling

Dyson luchtreinigers en luchtbevochtigers behandelen de lucht die je inademt. Keuze uit luchtreinigers, luchtbevochtigers, ventilatoren en verwarmingsventilatoren.

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson

[1] Business Insider, NL. Lees hier.

[2] WHO-richtlijnen voor luchtkwaliteit binnenshuis: geselecteerde verontreinigende stoffen, Wereldgezondheidsorganisatie, 2010.

[3] Bron: https://www.longfonds.nl/gezond-leven/gezondelucht/binnenlucht

[4] WHO-richtlijnen voor de luchtkwaliteit binnenshuis: geselecteerde verontreinigende stoffen, Wereldgezondheidsorganisatie, 2010.

[5] Tests van volledige machines door derden op basis van GB/T 18801-2015 cumulatieve formaldehyde-zuivere massatests met continue injectie totdat het CADR-plateau van formaldehyde is bereikt. Resultaten kunnen in de praktijk afwijken.