Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Indoor air quality of living room

Drie voordelen van het regelmatig vervangen van filters van luchtreinigers

Luchtreinigers helpen de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren door stof, allergenen en andere zichtbare en microscopisch kleine deeltjes te vangen die binnenshuis rondzweven. Je luchtreiniger werkt alleen goed als je regelmatig het filter vervangt. Veel luchtreinigers laten je weten wanneer het filter moet worden vervangen, op de machine zelf of met een verbonden smartphone-app. Als je de luchtreiniger goed onderhoudt en het filter regelmatig vervangt, blijf je thuis of op kantoor schonere lucht houden.

Waarom moeten filters van luchtreinigers worden vervangen?

Volgens de EPA, het bureau voor milieubescherming van de Verenigde Staten, brengen we ongeveer 90% van onze tijd binnenshuis door en kan de kwaliteit van de lucht binnenshuis vijf keer slechter zijn dan die van de buitenlucht, omdat er een concentratie is van vervuilende stoffen.

De lucht binnenshuis wordt verontreinigd door kleine deeltjes zoals stof, huidschilfers, bacteriën en allergenen die zich in huis door de lucht bewegen. Ook koken, rook, bad- en lichaamsverzorgingsproducten, kaarsen, schoonmaakmiddelen, open haarden, houtkachels en verf zijn nadelig voor de luchtkwaliteit binnenshuis.

Deze deeltjes worden door luchtreinigers verwijderd en in het filter gevangen. In sommige gevallen wordt HEPA-filtering gebruikt, waarmee tot 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen tot wel 0,1 micron kan worden afgevangen, in andere gevallen wordt een filter gebruikt dat formaldehyde verwijdert, een substantie die voorkomt in bouwmaterialen.

Na verloop van tijd raakt het filter van de luchtreiniger door de opeenhoping van deeltjes verstopt. Het filter kan goed blijven werken als het regelmatig wordt vervangen. Op die manier kunnen deeltjes door de luchtreiniger worden verwijderd en gevangen, waardoor je beter kunt ademen.

Hoe weet je dat het luchtfilter moet worden vervangen?

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig veel luchtreinigers die een melding geven wanneer het filter moet worden vervangen. Als je het signaal over het hoofd ziet of vergeet het filter te verwisselen, zijn er de volgende tekens dat het aan vervanging toe is:

  • Symptomen van allergie of astma worden erger
  • De luchtstroom van de machine lijkt minder krachtig
  • De lucht ruikt onaangenaam of muf
  • Je huis of kantoor is stoffiger dan gewoonlijk
  • Je luchtreiniger maakt een ander geluid dan normaal
  • Je luchtreiniger lijkt niet goed te werken
  • Het filter ziet er grijs en vuil uit
  • Je weet niet meer wanneer je het filter voor het laatst verwisseld hebt

Hoe vaak moet het filter van je luchtreiniger worden vervangen?

Het is aan te raden om je filter ten minste elke 12 twaalf maanden te verwisselen.

Als je je luchtreiniger vaak aan hebt staan of als de lucht binnen erg verontreinigd is, moet dit misschien vaker gebeuren. Dit kan het geval zijn als je woont in een stad of in een gebied waar natuurbranden voorkomen.

Ook kan verwisselen vaker nodig zijn als je last hebt van allergie of astma of als je huisdieren hebt.

Als je je afvraagt of het filter eerder moet worden verwisseld, kun je kijken of het er verstopt uitziet.

Als je luchtreiniger een melding geeft dat het filter moet worden vervangen, doe dit dan ook. Wacht niet lang met wisselen, zodat je machine naar behoren de lucht om je heen kan blijven reinigen.

Voordelen van het regelmatig vervangen van het luchtreinigerfilter

Nu weet je waarom de luchtreiniger regelmatig moet worden onderhouden en waarom de machine alleen naar behoren blijft werken als je het filter regelmatig vervangt. Dit zijn de belangrijkste drie voordelen van het regelmatig vervangen van het filter:

1. De luchtkwaliteit binnenshuis wordt er beter door

Zoals gezegd kan een werkend filter stof, allergenen en andere deeltjes afvangen die nadelig zijn voor je immuunsysteem, allergieën en astmasymptomen.

Door het filter regelmatig te verwisselen zorg je ervoor dat deze deeltjes goed worden afgevangen, zodat je thuis of op kantoor vrijer kunt ademhalen.

2. Je hebt minder stof af te nemen

Luchtreinigers verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit binnenshuis, maar zorgen er ook voor dat oppervlakken in huis schoner blijven. Stof heeft extreem weinig gewicht en zweeft rond voordat het terechtkomt op tafels, aanrechten, meubelbekleding, zonweringen en elders in je huis.

Als je het luchtreinigerfilter regelmatig verwisselt, vangt je machine meer stof, waardoor je minder tijd kwijt bent aan schoonmaken.

3. Je luchtreiniger blijft goed werken

Een luchtreiniger koop je niet iedere dag, dus het is belangrijk dat die goed werkt. Als het filter verstopt raakt, moet de machine harder werken, waardoor de onderdelen zwaarder belast worden. Na verloop van tijd kan deze extra slijtage tot gevolg hebben dat de luchtreiniger gerepareerd of vervangen moet worden.

Als je het filter om de 12 maanden vervangt, of eerder indien nodig, blijft je machine naar behoren werken en wordt die niet extra belast. Niet alleen werkt het luchtfilter dan zoals bedoeld, maar ook spaar je hiermee op termijn geld uit.

Dyson air treatment range

Ontdek Dyson luchtbehandeling

Gratis bezorging

30 dagen bedenktijd

Sources

https://www.epa.gov/report-environment/indoor-air-quality

https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/protect-indoor-air-quality-your-home

https://www.aafa.org/indoor-air-quality/

https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/improving-indoor-air-quality

https://www.brondell.com/healthy-living-blog/how-when-to-change-an-air-filter-for-an-air-purifier/

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/jun/can-forgetting-to-replace-your-air-filter-impact-your-health/

https://www.simpurelife.com/blogs/blogs/how-often-when-to-replace-air-purifier-hepa-filter

https://www.alltemperatureair.com/blog/2016/september/4-benefits-of-changing-your-air-filter/

https://intelligentair.com/how-often-to-change-air-purifier-filters/

https://www.asthmaandallergyfriendly.com/USA/?s=dyson&sentence=1&post_type=certified_products

https://www.asthmaandallergyfriendly.com/USA/about-the-program/