Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Woman with dark, colour-treated hair

Vijf tips om gekleurd haar gezond te houden

Haarschade door verven is terug te voeren naar wat er op moleculair niveau gebeurt. Dus als je je haar hiertegen wilt beschermen, moet je het ook op dat niveau beschermen. Bij Dyson hebben we meer dan £ 100 miljoen geïnvesteerd in onderzoek naar de wetenschap van het haar. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door honderden haardeskundigen, wetenschappers en stylisten die in dienst zijn van Dyson. We hebben gekleurd haar onder de microscoop gelegd om te onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het langer gezond en vitaal blijft en zijn glans behoudt.

Waarom gekleurd haar sneller beschadigd

Permanente haarverf dringt door de natuurlijke barrière van het haar en geeft diep in de haarschacht kleurmoleculen af.

Maar het proces om de kleurmoleculen daar te krijgen, kan schadelijk zijn.

De barrière van het haar wordt de epidermis genoemd. De transparante eiwitcellen zitten dicht op elkaar en zijn bedekt met een waterafstotend lipidenlaagje, wat het haar zijn natuurlijke glans en textuur geeft.

Haarverf breekt de lipidenlaag af en laat het haar opzwellen. Hierdoor wordt de epidermis opgetild en kunnen kleine kleurmoleculen doordringen tot de kern van de haar. In het haar ontstaat vervolgens een chemische reactie, waardoor grotere kleurmoleculen ontstaan die niet meer naar buiten kunnen. Zo krijgt het haar een andere kleur.

Als de lipidenlaag wordt afgebroken en de epidermis wordt beschadigd, vermindert de natuurlijke glans van het haar en voelt het haar ruwer aan; het wordt poreuzer. Daardoor kunnen andere moleculen, zoals water, makkelijker doordringen in en wegvloeien uit het haar, waardoor het haar vatbaarder is voor verdere schade.

Dus om gekleurd haar gezond te houden en de kleur langer mooi te houden, is het belangrijk om de haarstructuur te beschermen en de nieuwe kleur in het haar vast te houden.

Woman with blonde, colour-treated hair

Vijf praktische tips om gekleurd haar gezond te houden

1. Vermijd blootstelling aan extreme hitte

Hitte kan de eiwitten in het haar veranderen en onomkeerbare schade toebrengen aan de haarstructuur. Als het haar beschadigd is, spoelt de nieuwe kleur sneller uit.

Dyson-haarverzorging maakt minder gebruik van extreme hitte. Zo blijft je haar gezond en blijft de kleur langer mooi.

2. Was je haar minder vaak

De epidermis is vatbaarder voor beschadiging als ze nat is, omdat het haar tijdens het wassen opzwelt en kwetsbaarder is. Door de zwelling gaan de schubben open staan en wordt het haar ruw. Als de epidermis ruw is, ontstaan er sneller klitten en dat leidt tot mechanische schade. 

3. Breng regelmatig conditioner aan

Conditioners en oliën zorgen ervoor dat de epidermis minder water opneemt doordat ze een waterafstotend laagje over het haar vormen. Hierdoor wordt het haaroppervlak gladder, krijgt het haar meer glans en is er minder wrijving.

Breng bij elke wasbeurt een ruime hoeveelheid conditioner of olie aan op de haarpunten en kies eens per week voor een intensiever verzorgingsproduct.

4. Bescherm je haar tegen de zon

Wetenschappers hebben aangetoond dat uv-straling de kleurmoleculen die worden gevormd tijdens het kleuringsproces laat oxideren en vernietigt. Ook wordt de eiwitstructuur van het haar afgebroken, wat leidt tot zichtbare haarschade zoals verbleking, haarbreuk en gespleten haarpunten.

Door je haar uit de zon te houden, blijft de oorspronkelijke kleur langer behouden.
Draag een hoed of pet als je langer de zon in gaat of gebruik producten met uv-bescherming.

5. Pas op met zwembadwater

Aan zwembadwater worden soms algiciden op basis van koper toegevoegd om algvorming tegen te gaan. Maar de kopermoleculen kunnen ook diep in het haar doordringen en je haarkleur veranderen.

Als het haar nat wordt, zwelt het op en gaat een deel van de waterstofbruggen die het haar zijn structuur geven kapot. Daardoor kan het haar sneller beschadigd raken.  

Breng een leave-in conditioner of olie aan voordat je gaat zwemmen om het haar waterafstotend te maken. Of beter nog: draag een badmuts zodat je haar überhaupt niet in aanraking komt met het zwembadwater.

Ga voor persoonlijk advies van een Dyson-stylist naar een Dyson Demo Store en ontdek hoe onze technologie kan helpen om de gezondheid, kleur en glans van je haar te verbeteren.

Dyson Coralle, Dyson Airwrap and Dyson Supersonic

Ontdek Dyson haarstyling

Bescherm tegen schade door extreme hitte. Met meer focus op controle en minder afhankelijk van hitte.

Gerelateerde artikelen

 • News
  -

  Of je nu gladde of steile lokken of volumineuze krullen wilt, het geheim van styling tijdens het föhnen zit in de juiste föhnborstel. Dyson geeft tips!

  Lees verder

 • News
  Corrale

  Je hoeft geen stylist te zijn om de kunst van het krullen met een stijltang onder de knie te krijgen. Of je nu bouncy waves of glamorous krullen wilt creëren, Dysons Global Style Ambassadeurs geven hun tips & tricks.

  Lees verder

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson