Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Feature

De wonderlijke wetenschap achter huisdierenhaar: een Dyson engineer deelt inzichten en schoonmaaktips

Waar lees jij dit artikel nu? Thuis, op kantoor of ergens anders in een binnenverblijf? Wist je dat we gemiddeld zo’n 90% van onze tijd binnen doorbrengen? En dat is in het huidige klimaat ongetwijfeld alleen maar toegenomen. Voor de 47% van de Nederlandse huishoudens (3,8 miljoen)[1] die hun huis delen met een huisdier, kan dit bijzonder uitdagend zijn. Voor veel eigenaren van huisdieren is de frustratie van het leven met haren en huidschilfers van deze dieren een alledaags probleem. En hoewel we het haar dat onze huisdieren achterlaten kunnen zien, ligt er meer verspreidt in huis dan bont en pluis alleen.  

Dyson’s kennis over haar

"Huisdierhaar vertoont veel overeenkomsten met mensenhaar", zegt James McCrea, Senior Mechanical Engineer bij Dyson. “Ze zijn allebei op dezelfde manier gestructureerd en hebben meestal een vergelijkbare dikte. Maar er zijn een aantal belangrijke verschillen aan te wijzen waarom het schoonmaken van huisdierharen zo moeilijk is.

Een kleine inkijkje in de wetenschap hierachter: menselijk haar groeit continu. Het haar wordt tijdens het groeiproces langer en dikker totdat het haarzakje een stadium in de levenscyclus bereikt waarin het stopt met groeien. Dierenhaar stopt met groeien zodra het een bepaalde lengte heeft bereikt en valt dan uit om te worden vervangen door nieuw haar. Dit kan wisselen tussen de seizoenen. Bepaalde hondenrassen zullen bijvoorbeeld in de lente meer haar verliezen om plaats te maken voor hun zomervacht.

“Bij de ontwikkeling van onze stofzuigers doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de technologie effectief werkt voor onze eigenaren. In ons laboratorium testen we hoe effectief onze machines zijn in het verwijderen van dierenharen van verschillende vloertypes - van tapijten en houten vloeren tot tatami-matten die veel voorkomen in Japan. We willen ervoor zorgen dat onze stofzuigers effectief werken in echte huizen, waar ook ter wereld”, zegt James.

Het onzichtbare begrijpen

Naast het haar van huisdieren dat je kunt zien, is er een groot aantal microscopisch kleine leventjes die huisdieren met zich meebrengen dat onzichtbaar is voor het blote oog. Huidschilfers van huisdieren zijn samengesteld uit minuscule kleine huiddeeltjes die worden afgestoten door een huisdier met pels of veren. Het kan op allerlei oppervlakken terechtkomen of door de lucht in huisstof worden getransporteerd, wat vervolgens door je hele huis wordt verspreid.[2]

Eenmaal in de lucht kunnen huidschilfers en de huisstofmijten die erop leven worden ingeademd en allergieën veroorzaken[3]. Naast huisstofmijt en huidschilfers, kunnen opgedroogd speeksel, urine of uitwerpselen die allergenen bevatten ook in de lucht terechtkomen en worden ingeademd[4]. Net als stof hopen huidschilfers zich op in zachte meubels zoals tapijten, matrassen en kussens en is het de voedselbron van huisstofmijt.

"Als haren van huisdieren een probleem voor je zijn, is het essentieel om je vloeren en meubels regelmatig te stofzuigen om ervoor te zorgen dat stof, haren van huisdieren en huidschilfers zich niet ophopen", beveelt James aan. “Het is de moeite waard om te investeren in een stofzuiger met extra sterke zuigkracht en een volledig afgesloten filtersysteem. Ons onderzoek heeft aangetoond dat de beste manier om van haren en huidschilfers van huisdieren af ​​te komen, is om het volledig uit je huis te verwijderen. Daarom besteden we bij Dyson veel tijd aan het ontwikkelen van onze filters en afdichtingen, om ervoor te zorgen dat we niet alleen de haren van huisdieren vangen die je kunt zien, maar ook de huidschilfers die je niet kunt zien.”

A Dyson air purifier.
A Dyson air purifier.
 • Hoe kunnen we een gezond huis behouden terwijl we het delen met de beste vriend van de mens? James deelt zijn tips:

  1. Pak de oorzaak van het probleem aan.
  Wanneer huisdieren in de rui komen, verliezen zij hun vacht of haren continu in die rui periode. Net als mensenhaar moet je de vacht van je huisdier goed verzorgen en het helpt om deze regelmatig te kammen. Verzorg je huisdier in een ruimte die gemakkelijk schoon te maken is.
  Dyson stofzuigers zijn uitgerust met een krachtige zuigkracht en kunnen fijne stofdeeltjes zoals huidschilfers en groot vuil zoals haren van huisdieren ​​effectief verwijderen.
   

  2. Maak zowel de hoge als lage plekken in huis schoon
  Net als stof kunnen haren en huidschilfers van huisdieren in de lucht rond gaan zweven. Zorg ervoor dat je hoog begint met je schoonmaak en laag eindigt. Denk daarbij aan gordijnen, hoge planken om vervolgens op en onder je bank te zuigen. Zachte en gestoffeerde meubels kunnen zowel haren als huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en andere allergenen bevatten.
  Dyson stofzuigers worden geleverd met een reeks accessoires, zodat gebruikers zijn uitgerust met het juiste gereedschap voor elke reinigingsbehoefte. De Dyson schroefvormige klitvrije borstel is effectief op zowel harde vloeren als zachte meubels en kan haar en huidschilfers van huisdieren snel verwijderen.
   

  3.  Was dekens en meubelhoezen
  Was dekens, kussens en beddengoed - waar je huisdieren de meeste tijd op doorbrengen - op 60° Celsius. Dit zal helpen om allergenen af ​​te breken en de hoeveelheid microscopisch kleine huidschilfers te verminderen waar huisstofmijten zich mee voeden[5]. Zorg ervoor dat je na elke wasbeurt alle haren van huisdieren uit de trommel verwijdert.
   

  4.  Stofzuig langzaam en in meerdere richtingen
  Door langzaam te stofzuigen hebben de luchtstroom en de borstel meer tijd om het haar van je huisdier van het oppervlak te verwijderen. Ga een paar keer in afwisselende richtingen over het tapijt om alle haren op te zuigen.
   

  5. Haarvrije oppervlakten
  Sommige stofzuigers zijn ontworpen met nylon- en koolstofvezelborstels om het haar als het ware van het oppervlak te "pellen" waarop het elektrostatisch vastzit. Een stofzuiger met een reinigingskop met pluisverwijderingsstrip zal het haar van huisdieren eraan laten plakken, maar het is mogelijk niet zo effectief bij het oppakken van huidschilfers van huisdieren die juist de allergie-veroorzakers zijn.

  De borstelstang op de stofzuigerkoppen van Dyson stofzuigers heeft borstelharen van koolstofvezel die de statische aantrekkingskracht tussen fijne stofdeeltjes en harde vloeren wegnemen, waardoor de stofzuiger het vervolgens gemakkelijk kan opzuigen. De Dyson V15 wordt geleverd met de High Torque-reinigingskop met klittenvrije borstel die perfect is voor het opvangen van dierenharen en ervoor zorgt dat het niet verstrikt raakt in de borstelstang.
   

  6. Houd je huis geurvrij
  De geuren die bij een harige vriend horen, zullen waarschijnlijk niet zo fijn zijn. Afgezien van bedden voor huisdieren en kattenbakken voor binnenshuis, komen de meeste huisdierengeuren van hun afgeworpen haar en huidschilfers die door het huis zweven en zich een weg banen in de kieren en spleten van je bank of onder je meubels. Honden kunnen ook zweten op hun voetzolen en dit wordt in tapijten en stoffering gelopen.

  Gebruik dus een luchtreiniger die geurtjes kan verwijderen. Bij Dyson testen we op een hele reeks echte geuren, zoals kattenurine en natte hondengeur. Dyson luchtreinigers gebruiken een actief koolfilter dat miljoenen microporiën heeft om geuren en gassen te absorberen.

Kies je model

Dyson Deals Dagen

Dyson V12 Detect Slim™ Absolute

Lichtgewicht. Krachtig. Veelzijdig. Voor een grondige reiniging van het hele huis. Tot 60 minuten constante zuigkracht.⁴

Lichtstraal maakt microscopisch stof zichtbaar.¹ Wetenschappelijk bewijs van diepe reiniging.³​​​​​​​

Met Motorbar™ en Illuminated vloerzuigmond, Schroefvormige klitvrije borstel en 4 accessoires.

2 vloerzuigmonden, 1 borstel en 4 accessoires

Alles weergeven Verbergen Klik voor meer informatie
 • Illuminated vloerzuigmond

  Voor harde vloeren met ingebouwde lichtstraal die de deeltjes detecteert die je normaal niet kunt zien, zodat je niets hoeft te missen.

 • Motorbar™ vloerzuigmond

  Ontwikkeld om vuil, stof en haren van harde vloeren en tapijten op te zuigen. Met Dyson's nieuwste anti-klittechnologie.

 • Schroefvormige klitvrije borstel

  Anti-klitborstel verwijdert haren van huisdiermanden, autostoelen en trappen. Snel. Gemotoriseerde reiniging voor kleinere ruimtes.

 • Combinatie-accessoire

  Twee hulpstukken in één: borstel en breed mondstuk. Om eenvoudig te kunnen switchen tussen taken.

 • Kierenzuiger

  Ontworpen voor nauwkeurige reiniging in hoeken en smalle ruimten.

 • Accessoire voor moeilijk bereikbare plekken

  Ontworpen om dieper onder meubels te reinigen door de hoek van de steel in te stellen tot 90°.

 • Accessoireklem voor de stang

  Klem voor de stang om twee extra accessoires mee te nemen.

 • Muuroplaadstation

  Oplaadstation om de stofzuiger op te laden en accessoires netjes op te bergen.

 • Oplader

  Laad jouw stofzuiger op, met of zonder het muuroplaadstation.

 • Exclusief bij Dyson.nl: extra accessoire t.w.v. €45 cadeau
 • Dyson Deals Dagen: nu €100 voordeel op alle Dyson V12 Detect Slim™ stofzuigers
original price:
Was €699,00
current price:
€599,00
Bespaar €100,00
Dyson Deals Dagen

Dyson Cyclone V10™ Absolute

De zuigkracht van een stofzuiger met draad. De veelzijdigheid van draadloos. Tot 60 minuten constante zuigkracht.²

Met Motorbar™ en Fluffy™ vloerzuigmond, gemotoriseerde miniborstel en 3 accessoires.

2 vloerzuigmonden, 1 miniborstel en 3 accessoires

Alles weergeven Verbergen Klik voor meer informatie
 • Motorbar™ vloerzuigmond

  Ontwikkeld om vuil, stof en haren van harde vloeren en tapijten op te zuigen. Met Dyson's nieuwste anti-klittechnologie.

 • Fluffy™ vloerzuigmond

  Speciaal voor harde vloeren. Zacht geweven nylon verwijdert grote vuildeeltjes, terwijl antistatische koolstofvezelharen fijn stof verwijderen.

 • Gemotoriseerde miniborstel

  Perfect voor het reinigen van kleinere oppervlakken, bekleding en trappen.

 • Combinatie-accessoire

  Twee hulpstukken in één: borstel en breed mondstuk. Om eenvoudig te kunnen switchen tussen taken.

 • Kierenzuiger

  Ontworpen voor nauwkeurige reiniging in hoeken en smalle ruimten.

 • Accessoire voor moeilijk bereikbare plekken

  Ontworpen om dieper onder meubels te reinigen door de hoek van de steel in te stellen tot 90°.

 • Muuroplaadstation

  Oplaadstation om de stofzuiger op te laden en accessoires netjes op te bergen.

 • Oplader

  Laad jouw stofzuiger op, met of zonder het muuroplaadstation.

 • Exclusief bij Dyson.nl: extra accessoire t.w.v. €45 cadeau
 • Dyson Deals Dagen: nu €150 voordeel op Dyson Cyclone V10™ Absolute
original price:
Was €599,00
current price:
€449,00
Bespaar €150,00

Dyson V8™ Absolute

Krachtig, veelzijdig en stil. Tot 40 minuten constante zuigkracht.¹

Met Motorbar™ en Fluffy™ vloerzuigmond, gemotoriseerde miniborstel en 3 accessoires.

2 vloerzuigmonden, 1 miniborstel, 3 accessoires

Alles weergeven Verbergen Klik voor meer informatie
 • Motorbar™ vloerzuigmond

  Ontwikkeld om vuil, stof en haren van harde vloeren en tapijten op te zuigen. Met Dyson's nieuwste anti-klittechnologie.

 • Fluffy™ vloerzuigmond

  Speciaal voor harde vloeren. Zacht geweven nylon verwijdert grote vuildeeltjes, terwijl antistatische koolstofvezelharen fijn stof verwijderen.

 • Gemotoriseerde miniborstel

  Perfect voor het reinigen van kleinere oppervlakken, bekleding en trappen.

 • Combinatie-accessoire

  Twee hulpstukken in één: borstel en breed mondstuk. Om eenvoudig te kunnen switchen tussen taken.

 • Kierenzuiger

  Ontworpen voor nauwkeurige reiniging in hoeken en smalle ruimten.

 • Accessoire voor moeilijk bereikbare plekken

  Ontworpen om dieper onder meubels te reinigen door de hoek van de steel in te stellen tot 90°.

 • Muuroplaadstation

  Oplaadstation om de stofzuiger op te laden en accessoires netjes op te bergen.

 • Oplader

  Laad jouw stofzuiger op, met of zonder het muuroplaadstation.

€399,00
De veelzijdigheid van Dyson stofzuigers voor het schoonmaken van woningen met huisdieren

Ontdek alle nieuwste stofzuigers voor woningen met huisdieren

Dyson Newsroom

Het laatste nieuws van Dyson

[1] Jaarlijkse cijfers over huisdierbezitters in Nederland: https://dibevo.nl/nieuws/nieuwe-cijfers-meer-dan-27-miljoen-huisdieren-in-nederland

[2] American Lung Association (2020) What is pet dander? https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/pet-dander

[3] Institute of Medicine, Division of Health Promotion, Indoor Air and Disease Prevention. (2015) Clearing the Air: Asthma and Indoor Air Exposures. Washington, D.C.: National Academies Press. Kanchongkityiphon W., et al. Indoor Environmental Exposures of Asthma: Environmental Health Perspectives: 123: 6-20.

[4] Institute of Medicine, Division of Health Promotion, Indoor Air and Disease Prevention. (2015) Clearing the Air: Asthma and Indoor Air Exposures. Washington, D.C.: National Academies Press. Kanchongkityiphon W., et al. Indoor Environmental Exposures of Asthma: Environmental Health Perspectives: 123: 6-20.

[5] Choi, S. Y., Lee, I. Y., Sohn, J. H., Lee, Y. W., Shin, Y. S., Yong, T. S., Hong, C. S., & Park, J. W. (2008). Optimal conditions for the removal of house dust mite, dog dander, and pollen allergens using mechanical laundry. Annals of allergy, asthma & immunology : official publication of the American College of Allergy, Asthma, & Immunology100(6), 583–588.