Navigatie overslaan
Je voorkeuren zijn nu opgeslagen.
Je kunt jouw contactvoorkeuren op elk gewenst moment bijwerken in het gedeelte Keep in touch van Mijn Dyson. Als je een Mijn Dyson-account hebt, kun je hieronder inloggen om alle contactopties te beheren (inclusief telefoon, sms en post).
Lijntekening van Dyson-stofzuigers

AEEA-recycling

AEEA – Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur

Vintage Dyson-stofzuiger

Onze verantwoordelijkheid voor het milieu

Wij hebben de plicht om bij het ontwerpen, produceren en distribueren van onze apparaten, ons milieu te helpen beschermen.Maar onze verantwoordelijkheid gaat nog veel verder, namelijk tot het moment waarop die apparaten het einde van hun levensduur bereiken.Dat is waarom wij ijveren voor de AEEA-richtlijn van de Europese Unie (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur), die waarborgt dat elektrische en elektronische apparatuur op een milieuvriendelijke manier wordt weggedaan.

Wat is de AEEA-richtlijn?

De AEEA-richtlijn (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur) is een initiatief van de Europese Unie dat de veilige en verantwoorde inzameling, recycling en terugwinning van alle soorten elektrisch en elektronisch afval propageert. Het heeft betrekking op alle apparaten met een stekker of batterij.

Wat houdt de AEEA-richtlijn in?

De AEEA-richtlijn is een Europese wet die verplichtingen oplegt aan alle EU-lidstaten met het doel de impact van elektrische en elektronische goederen op het milieu tot een minimum te beperken. Hij eist een hoog niveau van inzameling (zoals gescheiden inzameling) van AEEA voor de verwerking, terugwinning en milieubewuste verwijdering ervan, zodat de hoeveelheid AEEA die naar de vuilstort gaat, drastisch vermindert.

Hoe werkt de AEEA-richtlijn?

Alle fabrikanten zoals Dyson zijn verantwoordelijk voor de milieubewuste verwijdering van afgedankte elektrische apparaten.

Wanneer is hij van kracht geworden?

Hij is op 1 juli 2007 in het VK van kracht geworden, en was in de twee jaar daarvoor geleidelijk ingevoerd in andere Europese landen.

Waarom gebeurt dit?

Gedurende zijn bestaan gooit ieder bedrijf gemiddeld 3,3 ton aan elektrische apparaten weg. Om ons milieu te beschermen moeten we manieren zoeken om duurzamer te worden.

Wat draagt Dyson hieraan bij?

Onze producten kunnen gevaarlijke materialen bevatten die een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid en het milieu als ze niet op een verantwoorde manier worden weggegooid. Wij zetten ons in voor de veilige terugwinning van de AEEA die wij produceren, en maken deel uit van het grootste nalevingsprogramma, REPIC genaamd (Recycling Electrical Producers Industry Consortium). REPIC helpt ons en andere grote fabrikanten van elektrische apparaten om de AEEA-doelstellingen te behalen. Als je een steel- of sledestofzuiger van Dyson rechtstreeks bij ons koopt, kunnen we je stofzuiger ophalen en voor je recyclen. Dyson is ook lid van het distributeurs-terugnameprogramma, via welke detailhandelaars voorzieningen voor de inzameling van afgedankte elektrische apparaten financieren.

Wat moet ik doen?

Op dit moment niets.Maar zodra het moment komt dat je je oude elektrische apparaat wilt vervangen, kun je dit naar een aangewezen inzamelingspunt in jouw regio brengen om het te laten recyclen.Ga naar https://www.wecycle.nl/inleverpunt-zoeken om het dichtstbijzijnde inzamelingspunt te vinden.

Symbool van een doorgekruiste afvalcontainer

Het symbool van een doorgekruiste afvalcontainer

Dit symbool moet op de verpakking van elektrische en elektronische apparaten, of op het product zelf, staan die na 13 augustus 2005 zijn geproduceerd, Gooi het product niet weg bij de algemene afvalstroom.Laat het product ofwel repareren voor hergebruik, of laat het recyclen bij jouw dichtstbijzijnde recyclingcentrum.

Pictogram van een batterij

REPIC eBatt-nalevingsprogramma

Het REPIC eBATT-nalevingsprogramma is opgericht om de recycling van afgedankte batterijen door fabrikanten te stimuleren. Dyson is lid van dit programma, en heeft het volgende registratienummer:

Battery Producer Registration Number

Dyson Limited - BPRN00316